Очаква ни поредица от срещи с именити автори както на живо, така и дистанционно. Сред тях са Доменико Дара, Стефания Аучи, Георги Тенев, Костадин Костадинов, Иван Станков, Михаил Вешим, Миле Стоич, Йорданка Белева, Жюстин Томс, Венсан Енгел, Анна Кове, Йордан Ефтимов, Здравка Евтимова, Владимир Зарев, Маргарет Атууд и много други.
Слушаме интересни дискусии между преводачи, книгоиздатели, музиканти и писатели, очаква ни и тематична вечер, посветена на допирните точки между музиката и поезията с песните на Миленита и специалното участие на Мирела Иванова, Петър Чухов, Пламен Дойнов, Доротея Василева и Александър Арнаудов.
Откриваме приликите и разликите между поколенията, връзките между войната и художественото писане и между киното, литературата и театъра, разнищваме темите в съвременната литература и разкриваме тайните на добрия превод. Пълната програма на Софийския международен литературен фестивал е тук.
Междувременно в Мраморното фоайе на НДК разглеждаме изложба на асоциация Българска книга и специалност Книга, илюстрация и печатна графика в Националната художествена академия, включваща дипломни проекти на магистри и бакалаври. Експозицията представя 15 пана на 15 възпитаници на Академията, завършили през последните три години.
Паралелно се провежда и 49-ият Софийски международен панаир на книгата, който приветства над 150 издателства на първите 4 етажа на Националния дворец на културата. Откриването е на 6 декември от 11:00 в присъствието на автори, издатели, преводачи и илюстратори. Още същия ден се запознаваме с множество поети и писатели и имаме възможност да се сдобием с подписани стихосбирки, романи и сборници. Теодора Тотева, Неда Антонова, Петя Александрова, Константин Трендафилов и Б. Н. Добрев ни очакват на щандовете на съответните издателства, а в 19:00 на сцената в западното крило на НДК се докосваме до възобновеното списание Дъга. В следващите дни можем да вземем автограф и от Красимир Димовски, Росица Каракальова, Катерина Калитко, Ирина Цилик, Георги Господинов, Любомир Кючуков, Иван Станков, Виктория Бешлийска, Михаил Вешим, Ивайла Александрова, Марин Бояджиев, Здравка Евтимова, Момчил Николов, Мария Донева, Костадин Костадинов, Алек Попов, Камелия Кучер, Кристин Димитрова и много други.
За най-малките също няма да липсват вълнуващи събития и представяния на нови детски книжки.
Подробната програма на Панаира разглеждаме тук.