Международен поетичен фестивал „Софийските метафори“ 2023

На 23 и 24 септември поети, преводачи и културни мениджъри от няколко европейски държави (включително България) се събират в София, за да очароват, провокират и вдъхновяват. В рамките на два дена участниците в тазгодишния Международен поетичен фестивал „Софийските метафори“ участват в поетичен пленер, пишат, превеждат и четат пред софийската публика стихотворения, посветени на столицата.

Целта на фестивала е да популяризира зад граница културното наследство на София и да насърчи връзките и взаимоотношенията между българската и европейската култура и изкуство. Тази година фестивалът има гости от Словения, Унгария, Румъния, Турция и Косово, като българските представители са 10 на брой.

Официалното откриване е на 23 септември от 10:00. След него поетите поемат на обиколка на три от най-еблематичните за столицата места, където ще имат за задача да напишат в рамките на 30 минути стихотворение, посветено на съответното място. Поетичните точки са църквата Св. Неделя, паметникът на Алеко Константинов и НДК. В същия ден от 17:30 в Чешкия културен център се провежда международното поетично четене – Welcome Poetry . То цели да представи участниците в петото издание на фестивала.

Програмата на 24 септември включва преводачески уъркшоп от 10:00-14:00, както и дискусия от 15:00, в която участниците могат да обсъдят бъдещи проекти и сътрудничества. Двете събития ни очакват в Хотел КООП.

Широката публика има възможността да чуе резултата от поетичния пленер Софийските метафори на същия ден от 18:00 на пл. Славейков, пред Столичната библиотека. Там слушаме стихотворенията както на родния език на участниците в пленера, така и в превод на български. По време на прочита можем да видим и прожектирани снимки, направени по време на обиколката и процеса на писане на авторите.

Всички от събитията са с вход свободен.