А в кадър това си личи – няма спор, че успехът на шпионската серия Мисията невъзможна дължи доста на смелостта му. Още от онази малка капчица пот, която за секунда да провали първата задача на агент Итън Хънт през 1996, феновете чакат с най-голямо нетърпение и най-взискателно око точно зрелищните каскади във филма. В най-новия от поредицата – Престъпна нация, Круз играе и продуцент, така че не само изпълнява екшън сцените си, но участва и в избора им. Сега да видим някои от най‑страшните неща, които е правил и ще направи в името на Мисията.

Вися от скала на 600м над бушуваща река
(Мисията невъзможна 2)
За втората Мисия Круз тренира с професионалния катерач Рон Каук за косонастръхвателната отваряща сцена на филма, заснета в Юта. Идеята за нея е на актьора, който явно обича буквално да виси на косъм. Режисьорът Джон У със сигурност не е бил особено спокоен – е, това е преди боксофисът да го докара до нирвана.

Изкатери най-високата сграда в света
(Мисията невъзможна: Режим фантом)
След скалата в Юта, Круз решава да изкатери и Евереста в архитектурата – Бурж Халифа в Дубай, най-високата сграда в света. Актьорът тренира върху специално изградена конструкция, която имитира дубайския връх до най-малките подробности, включително ослепителната слънчева светлина. Сцената се снима четири дни, като още в края на първия малък инцидент изправя режисьора Брад Бърд на нокти. На Том, естествено, дори не му се разваля прическата.

Задържа дъха си под вода за шест минути
(Мисията невъзможна: Престъпна нация)
Актьорът отказва категорично да се използват каквито и да било трикове за сцената му от последната Мисия, в която се озовава (целенасочено) в стая, пълна с вода. Затова тренира усилено с опитни гмуркачи, които му показват техниките за задържане на въздух. Резултатът е рекорд – Круз издържа цели и истински шест минути под вода, докато камерата работи. Обичайно при подобни снимки са достатъчни и 10-15 секунди, но при Том нищо не е обичайно.

Виси от външната страна на Airbus A400M
(Мисията невъзможна: Престъпна нация)
Най-чаканата сцена от Мисията невъзможна: Престъпна нация пак е по идея на актьора-продуцент. Понеже отдавна му е любопитно какво е да летиш от външната страна на самолет, Круз бързо препасва каскадьорските въжета – въпреки естествения страх да бъде перце върху крилото на излитаща машина. За да не нарани очите си при непоносимата скорост от 296км/ч, носи специални лещи, а екипът следи зорко за една от най-големите опасности в ситуацията – случайно прелитащи птици, които при тази скорост се превръщат в торпедо при удар. В това време Том просто се вее на вятъра.