Младежкият фестивал Hello Space | Bulgaria Calling се завръща

На 29 юни научният младежки фестивал Hello Space | Bulgaria Calling  се задава за третото си издание и тази година ни посреща в София Тех Парк. Зад събитието седят Атлантическият клуб в България, STEAM и Space Клъстер България и Посолството на САЩ, които ни канят да тръгнем заедно на пътешествие отвъд границите на ежедневието.

Впускаме се в мистериите на Космоса – от черните дупки до пътуването във времето. Събитието цели да разпали въображението на младежта чрез представянето на завладяващи научни работилници, интерактивни изложби и провокиращи ума лекции, дискусии и демонстрации.

Програмата е разделена на няколко сцени – Лунна сцена, Сцена Марс и Сцена Нептун. Лунната сцена се превръща в дом на разнообразие от презентации и дискусии. От 9:30 до 16:30 посетителите могат да изслушат лекции на всякакви теми – от това има ли клонинг на планетата Земя, как да изследваме Марс и да донесем проби от него тук, какъв е балканският опит и бъдеще в Космоса.  Акцент в програмата от лектори е виртуалният разговор с д-р Суати Мохан, която е американски инженер и ръководител на операциите по насочване и контрол на мисията на НАСА Марс 2020.

Програмата на Сцена Марс е посветена на разговори за 3D принтирането в космическата индустрия, храната на бъдещето и истории от космическия лагер в Измир. От 11:30 до 13:00 на тази сцена ни очаква и единствена по рода си виртуална разходка в ЦЕРН Европейската организация за ядрени изследвания.  За Сцена Нептун пък е предвидена демонстрация на квантова комуникация и телепортиране на основно ниво от Quasar Bulgaria.

Освен вълнуващите разговори с експерти от най-различни сфери на науката през целия ден ни очакват и разнообразие от работилници и програма на открито. Акценти в програмата на открито са демонстрациите от страна на Българската армия, наблюдението и изследването на Слънцето с помощта на Физическия факултет към Софийския университет и разговорът с рекордьора на Гинес и пилот във Военновъздушните сили на България  – Николай Калайджиев. Уъркшоп програмата пък предлага 10 различни ателиета и работилници за деца на всякаква възраст, свързани с темата за галактиките, как се образуват черни дупки, уроци по астронавтика с лего и много други.

Събитието е напълно безплатно, като единствено се изисква предварителна регистрация, която може да се направи тук.  На същото място откриваме и цялата програма по часове на фестивала.