Сюжетът

Дейли Мирър:
Мълчанието на агнетата
се определя единодушно от критика и читатели като най-успешния психотрилър за последните 25 години. Още с появата си през 1988 той оглавява месеци наред листата на бестселърите на Ню Йорк Таймс и се превръща в еталон за жанра. Оттам насетне трилърите неминуемо се сравняват с него, а злодеите – с Ханибал Лектър. Докато разследва сериен убиец, стажантката от ФБР Кларис Старлинг трябва да посети мъж в строго охраняван затвор, за да го интервюира. Този мъж се казва д-р Ханибал Лектър – бивш психиатър с необичайни вкусове и повишен интерес към мрачните кътчета на човешкия ум.
Най-просто казано заковаващ, блестящ трилър.

Гардиан:
Тръпките, ужасът, лукавата ерудираност и бляскавият стил превръщат това произведение в нещо много повече от роман за сериен убиец… Авторът стига до невиждано готическо величие. Как не могат всички бестселъри да дават толкова много!

Стивън Кинг:
Читателите, очаквали появата на Ханибал, питат единствено дали е на нивото на Червения дракон и Мълчанието на агнетата. За мен е удоволствие да дам отрицателен отговор. Много по-добър е.

Авторът
Томас Харис е роден през 1940 в щата Тенеси, САЩ. Работи като журналист. Написва първия си роман през 1975, който веднага му донася световна слава. До този момент Томас Харис е публикувал 5 книги с главен герой незабравимото превъплъщение на злото – доктор Ханибал Лектър. И петте романа: Черна неделя, Червения дракон, Мълчанието на агнетата, Ханибал и новият Ханибал Лектър: Зараждането на злото са адаптирани в киното с огромен успех, а Мълчанието на агнетата, с Джоди Фостър и Антъни Хопкинс в ролята на психиатъра Ханибал – канибала, е награден с Оскар за главна мъжка роля през 1991.