Модата е категорична: стереотипи, долу!

Отдавна модата не е това, което беше, и днес супермоделите на 90-те са заменени от "различните" на модния подиум. Една от най-големите индустрии в света официално свали картите на масата с едно единствено изречение – "Стереотипи, долу!".

И колкото и да ни се струва, че това е поредната модна прищявка, която ще отшуми с времето, всъщност категорично виждаме цялостна и всеобхватна промяна не просто на трендове в beauty индустрията и естетиката. Това е попкултурна революция, наред с тенденциите за устойчиво развитие, еко производство и намаляване на консуматорското поведение. Всеки е красив, всеки трябва да се обича и всеки има право да е тук и сега – това е новото послание на модните брандове, а ето как те замениха трите най-разпространени стереотипа за красота благодарение на новите си лица.

Перфектна кожа или Уини Харлоу

Кожата беше светая светих в модната индустрия. Виждахме я в реклами, промотираше ни я козметичната индустрия, налагаха ни я всички модни брандове и тенденции с едно единствено условие – да е перфектна. Почистена, хидратирана, без петна и бръчки и най-важното – с равномерен цвят и без пигментни недостатъци. Всичко това обаче се разби на пух и прах с появата на Уини Харлоу. Шантел Уитни Браун-Йънг, или Уини Харлоу, се ражда на 27 юли 1994 в Торонто в семейството на Лиса Браун и Уиндзор Йънг като третата и най-малка дъщеря. Във вените ѝ тече ямайска кръв, а баща ѝ напуска семейството малко след раждането ѝ. Когато е на четири години, Шантел е диагностицирана с витилиго. Това води след себе си сериозни проблеми, включително и тормоз в училище. Другите деца я наричат "крава" и "зебра" и ѝ се налага да смени няколко учебни заведения. Въпреки тормоза Шантел започва да развива своите социални мрежи, където трупа изключителна популярност. Когато предаването Следващият топмодел на Америка започва да набира участници, момичето решава да предизвика феновете си да отбележат върху снимките ѝ водещата Тайра Банкс. Планът сработва и Тайра действително вижда снимките на Шантел. Така Харлоу се появява в сезон 21 на Следващият топмодел на Америка, което отваря пред нея пътя към световната слава. Първият ѝ истински професионален проект е работата ѝ с Ник Найт, а след него следва и кампания за Desigual. Тогава лицето на Уини обикаля целия свят и тя се вижда на екрани и билбордове в Токио, Ню Йорк и Барселона. Следва поява в Седмицата на модата в Лондон през 2015, където представя колекцията Пролет/лято на марката Ashish. Най-големият ѝ успех обаче идва, когато през 2018 я избират да бъде един от ангелите на Victoria’s Secret. През 2015 тя получава наградата Beauty Idol, а две години по-късно се превръща и в носителка на Editor’s Award на списание Glamour. След появата на Уини погледът към кожата в модата се променя завинаги.

"Ще съм слаба някой друг път!" или фамозната Ашли Греъм
Да имаш перфектно, слабо и изваяно тяло е стереотип в модата откакто свят светува и той едва ли някога ще изчезне. В модната индустрия обаче се появява жена, която не само отказва да се подчинява на ограниченията на тялото, но и създава нов световен тренд, който в момента е в своя връх – ерата на plus size моделите и фамозната Ашли Греъм. Бъдещият топмодел е роден на 30 октомври, 1987 в столицата на Небраска, град Линкълн. Ашли е най-голямата от три дъщери и като момиче се грижи за всички у дома. Това обаче се променя, когато едва на 12 години е забелязана в магазин в близкия град Омаха от моден скаут на компанията I&I. Те ѝ предлагат договор и това бележи началото на главоломния успех на Греъм в модната индустрия. На 15-годишна възраст тя подписва нов договор с Ford Models, след което снимките ѝ са публикувани в YM, а по-късно дори участва във фотосесия за модната библия Vogue. Ашли Греъм е първият plus size модел, сключил договор с гигант в индустрията. Красавицата влиза в историята, като става лице на Revlon през януари 2018. В началото на 2020 тя ражда и първото си дете – момченце, което нарича Исаак Менелик Джовани Ервин. По време на бременността Ашли показваше в социалните мрежи всички етапи, през които преминава тялото ѝ – от покачването на килограмите до стриите, появили се в резултат на целия процес, както и съвсем голи клипчета, които без притеснение споделяше с последователите си.

Увреждане, с което съм красив
Модата допусна в редиците си и нещо немислимо до този момент – хора с увреждания. Сред тях са Алекс Мински, който е един от най-популярните мъжки модели с протеза на крака, Мадлин Стюарт, която е модел със синдром на Даун, Джилиан Мекардо, която е с вродена мускулна дистрофия, Мелани Гайдос, която страда от ектодермална дисплазия, и още много други. Въпреки противоречивите коментари, допускайки ги пред обектива и на модния подиум, модната индустрия даде възможност на всички да имат равен досег с нея. Тя показа на света, че въпреки различността всеки има право да прави това, което обича, да се показва такъв, какъвто е и да се гордее със своя външен вид и особеност на тялото или визията. Новата попкултурна революция в индустрията ни позволи да отправим поглед към свят, лишен от стереотипи, а това е ценно за всички във и извън бранша.