Сред останалите експонати в шоурума това блестящо съвременно изкуство се чувства небрежно у дома. На мига бихме го окачили и в нашата дневна, стига да имахме големи бели стени и много празна квадратура (над което започваме да работим). Точно в такава среда платната й се чувстват най-добре, вече знае Вълка, която ги е виждала и в гъсто населеното си ателие, и в просторни галерии.

Осемнайсет на брой, абстрактните композиции с размах от 90х90см до 135х135см, са връхна точка в работата й с полиетилена. Захваща се да укротява трудния материал преди 15 години, когато й писват традиционните вълна и памук, сложени в ръцете й от дипломата по Текстил. Целта обаче не е чистото разнообразие, нито пък да спасява планетата, което "по този начин така или иначе няма да стане". Просто й харесва да доказва как незабележими и евтини битови материали лесно се групират в забележителни и скъпи на вид пана. Е, лесно е пресилено – трябва да имаш талант, око за детайла и по три плътни седмици, които да отделиш на всяко от тях.

Като се взираме в платната сега, разпознаваме бързо найлоновите пликове, но станиол от бонбони ли са лъскавите топчета сред широкото Поле, прорязано от междуградски път, и в онзи Златен прозорец на черна стена? "Не, те са от фолио за текстилен печат. То обаче ми свърши и ще го заменя с друго, използвано от парамедиците – от едната страна е сребърно, а от другата е златно", казва Вълка. Само торбите за смет купува от магазина – за да внесат единство в цялата серия. Останалите компоненти, вплетени в паната, са събирани от всякакви места – като лентите от стари видеокасети, които приятели издърпват и й носят в ателието, вместо да захвърлят на боклука.

Какво следва нататък, питаме преди да натиснем червената слушалка. "Тиксото ми е много интересно и ще пробвам нещо с него, винил и още елементи, които се намират във всеки магазин. Това ми е идеята: да правя изкуство от материали, които сте виждали и преди, но не и по този начин". Чудесно, значи нашата работа занапред е да следим какво оплитат тези ръце (и да се освободим от някои вещи, за да го прибираме вкъщи).

Вълка Парушева е на valkaparusheva.com, а изложбата Shine е в Склада на Бенковски 11 до 10 декември