Monsters on the couch – лекция на Ratio

В края на септември, по-точно на 27 септември, от екипа на Ratio са ни подготвили едно вълнуващо събитие, посветено на света на чудовищата – реалните и въображаемите. Monsters on the couch ни очаква от 20:00 в Sofia Live Club в последната сряда от месеца.

Вампири, зомбита и върколаци бродят сред нас и излизат нощем от тъмните ъгли на домовете ни. По време на лекцията на Ratio разбираме, че това твърдение не е далеч от истината, а всъщност е (почти) реалност. Това, което научаваме, е, че някои писхични разтройства, от които страдат хората, имат много общо с хорър създанията от света на киното и литературата.

Какво е общото между клиничната психология, филмите на ужасите и фолклора е отправният въпрос, от който тръгва идеята за Monsters on the couch. Състоянията като сънна парализа, синдром на Котар и подобни, макар да звучат екзотично, са доста често срещани, а какво се крие в основата им е въпрос, чийто отговор търсим на 27 септември. За да научим повече по темата, от Ratio са поканили д-р Брайън Шарплес, лицензиран психолог, изследовател и автор. Ето някои от въпросите, чиито отговори той е готов да ни даде:

  • Колко измислица има в хорър филмите или истината за някои психични разстройства в реалния живот е скрита в тях?
  • Могат ли страховете да бъдат градивни?
  • Може ли клиничната психология да използва хорър жанра за изучаване на някои видове разстройства?

Потапяме се в света на ужасите на 27 септември, за да разгледаме някои от най-странните състояния на човешката психика през призмата на филмите на ужасите и психологията.  Събитието се провежда на английски език. Началото е в 20:00.