Добре дошли в Морелси – огромен конгломерат от безброй оплетени и взаимосвързани железопътни линии, които нямат начало и край. Това е реалността на умираща планета с невъобразимо сложен релсов океан сред пустинен пейзаж, прорязан от подземни лабиринти, из които дебнат изумителни, до едно хищни създания. Хората са само елемент, но не и върхът на хранителната верига из тези простори. Колоритни герои обитават страниците – сред тях е едно „кърваво момче“, чиито приключения оформят гръбнака на повествованието; странни брат и сестра, решени да доведат докрай незавършеното пътешествие на родителите си към митичната начална железопътна линия, от която започва морето от релси; еднорък капитан, безмилостно преследващ своя блян – огромния, почти бял кърт, известен като Джак Присмехулника…
Морелси на британския автор Чайна Миевил е алтернативна версия на великия Моби Дик на Херман Мелвил и навява асоциации както с приключенските класики на Робърт Луис Стивънсън, така и с научнофантастични еталони като Дюн на Франк Хърбърт. Тя е и пленителен разказ, преливащ от чудеса и странни ужаси, в който вилнеят пирати и мародери, извършват се зверства и геройства, смайват ни стил и въображение. Чрез Морелси Миевил изплита роман за силата на встрастяването, за човешкия копнеж по завършеността, за самото повествование; това обаче е и произведение, наситено с хумор и с огромна писателска енергия. Книгата е написана на език, който е толкова жив, че буквално изскача от съдържанието, превръщайки се едновременно в неповторима творба и в увлекателно претворяване на класическите истории. Накратко: Морелси ясно демонстрира, че Миевил е във върхова форма, създавайки поредната си социална феерия, която дълго ще се помни.
Самият Миевил е сред най-изтъкнатите и признати английски фантасти от последните години. Познат у нас вече с няколко бестселъра, сред които са Градът и градът и Станция Пердидо, Миевил описва своите произведения като „странна фантастика“ (weird fiction). Активен е и в политиката, а голяма част от убежденията му си проправя път и в творбите му. Миевил има бакалавърска степен по социална антропология от Кеймбриджкия университет и магистърска и докторска степен по международни отношения от Лондонското училище по икономика; преподава творческо писане в Уоруикския университет. Носител е на престижните литературни награди Хюго, Локус, Артър Кларк и Британска награда за фентъзи.