Затова и руската столица е любима локация на кинотворци от различни държави, но най-често, разбира се, от Холивуд и съветската филмова индустрия. А когато бюджетът се окаже непосилен за дадена продукция, ролята на Москва обикновено се играе от София. Можем да приемем това единствено и само като комплимент – все пак Москва е един от най-красивите градове в света. Въпреки разнообразието от локации, които руската столица ни предлага, в очите на американците тя е поле основно за преследване и каскади. Съвсем съзнателно сме ограничили този тип заглавия до минимум. Друг е въпросът, че в кадрите с хеликоптер, които единствено високобюджетните блокбъстъри могат да си позволят, градът блести в цялата си прелест. Следващите филми са нашата мини екскурзия до Москва.

Москва не вярва на сълзи

Класиката на Владимир Меншов разказва историята на три момичета от малки съветски градове, които идват в Москва през 1980 с големи амбиции. Филмът е толкова добър, че даже печели Оскар в години, когато руското кино в Америка не е точно на мода. Москва не вярва на сълзи първоначално има проблеми даже в родината си, най-вече заради скандалния за времето сюжет, който има наглостта да твърди, че в СССР се прави секс.

Архангел

Филм с Даниъл Крейг в Москва прави директна асоциация с епизод на Джеймс Бонд сагата. В Архангел има шпионска линия, разследване и мистерия, свързана с Йосиф Сталин, така че посоката е правилна. Просто тонът на филма е психологическа драма вместо мацки, преследвания и експлозии. Действието пък се развива през 1950, затова част от сцените са снимани в Архангелск.

Най-мрачният час

Този Най-мрачният час няма нищо общо с Най-мрачният час, в който Гари Олдман играе Уинстън Чърчил. В продукцията на Тимур Бекмамбетов група туристи и гости на Москва се озовават в разгара на нападение от извънземни. Сюжетът не е най-оригиналното нещо във Вселената, но пък има изобилие от взривяващи се паметници на културата. Американците си имат Денят независимостта, за руснаците това е филмът, в който никой не иска да се озове.


Умирай трудно: Денят настъпи

Петото заглавие от поредицата, в която Брус Уилис спасява света, пренася героя му Джон Маклейн в Москва, където беда застига сина му, полеви агент на ЦРУ. Какво се случва после, няма да изненада никого. Е, може би единствено пилота на хеликоптер с тежка картечница, който не очаква един-единствен човек собственоръчно да го обезвреди. Както биха казали феновете, Yippee Ki-Yay Mother Russia!

Ирония на съдбата

Ако сте се чудили откъде за израза "честита баня" като коментар към тъжен обрат в ежедневието, той е пълното заглавие на тази руска кинокласика: Ирония на съдбата или честита баня. Комедията, която по традиция от руските телевизии тематично се излъчва навръх Нова година, разказва за най-нелепата поредица от грешки в историята и продължава да е забавна дори днес като една истинска капсула на времето.   

Превъзходството на Борн

Джеймс Бонд може и да не успя да стигне до Москва, но Джейсън Борн го направи, при това с гръм и мълнии по улиците. В това високоадреналиново двучасово преследване режисьорът Пол Грийнграс полага основите на всички съвременни екшън филми, а Мат Деймън и Карл Ърбан играят съответно Добрия и Лошия като по архетип. Превъзходството на Борн със сигурност не е докарал туристи в Москва, но пък е оставил следа в киното.

Смъртта на Сталин

В тази черна комедия действието се развива непосредствено след знаков момент в историята – смъртта на Йосиф Сталин. Майсторът на политическата сатира, пълна с черен хумор, Армандо Янучи (сериалът Вице) е успял да създаде театър на абсурда с помощта на брилянтен сценарий и съвършен актьорски състав, включващ имена като Стив Бушеми, Рупърт Френд, Майкъл Пейлин и Олга Куриленко. Историческата акуратност настрана, това е страхотен филм.

Нощен патрул

Руската суперпродукция, която превзе света, е адаптация по едноименния роман на Сергей Лукяненко. Нощен патрул също даде старт в кариерата на Тимур Бекмамбетов и доведе до едно директно продължение, както и няколко подобни филма, всичките с действие, развиващо се в модерна Москва. Иначе най-вероятно сте запознати със сюжета – нощем по улиците на Москва дебнат Различните, с други думи вампири, върколаци, магьосници и вещици, а силите на доброто се изправят срещу тях.

Анна Каренина

Кой да предположи, че една от най-добрите адаптации на епохалния роман на Лев Толстой от 1878 ще дойде от Англия, а не от самата Русия. Този безкрайно красив филм изключително правилно предава на екран духа на произведението, а в главните роли са Кийра Найтли, Арън Тейлър-Джонсън и Джъд Лоу. Режисьор на шедьовъра е Джо Райт, който вече веднъж е успял да съживи класика със собствена версия на Гордост и предразсъдъци.