"Все още има хора, които те гледат странно, защото си с татуировки. Веднъж в магазина поисках кисело мляко и бисквити, а продавачката ми отвърна с "Момче, на теб не ти трябва мляко, трябва ти Исус". С тази куриозна история Денис затваря темата колко е запален по татусите. По тялото му отдавна има достатъчно, за да усети със собствените си клетки каква грижа ѝ трябва на кожата покрай изкуството на иглите. "През годините съм се мазал с какво ли не, но лекарствените продукти не ми понасят – и не съм единственият. Междувременно обаче забелязах, че невенът ми действа добре и реших, че мога да направя масло от такива естествени съставки и билки". Идеята кипва бързо, защото Денис е химик (доскоро и на пълен работен ден в швейцарска фирма). Наема си лаборатория близо до София и експериментите започват веднага, а преди десет месеца първият успешен опит пълни кутиите на марката му Goodink с мехлем номер 1 – ръчнопроизведен, 100% натурален, приятел на веганите и даже с хиалуронова киселина. "Може да го ползвате и просто като крем за лице", подсказва ни вещо, забелязвайки, че засега изглежда ни дават мляко без да споменават Исус.

Когато отваряме кутийката с маслото, небцето реагира като над пресен десерт. Чистата природа, събрана в опаковките на Goodink, ухае така сладко на билки и плодове, че изобщо не се учудваме как някой е готов да я гребне с лъжица. "Един тип, който използва светлия крем, ме пита дали не става за ядене, защото много му харесва как мирише, а и е от естествени продукти. Даже го беше пробвал. Кремът с тъмния капак пък е подходяща грижа след микроблейдинг и след такава процедура една жена ми звъни: "Намерих този номер на опаковката на един от продуктите ви. Имам технически въпрос: детето ми го изяде, ще му стане ли нещо?" Няма какво да му стане, казах ѝ – само малко ще се смаже, но в добрия смисъл". Всичко това звучи като виц, но всъщност е добавена стойност към сериозната работа, която вършат маслата на Денис.

За няколко месеца от лабораторията му излизат общо четири продукта с "палци нагоре" от нужните европейски комисии – вкусният светъл мехлем, крем за след татуиране със студено­пресовано авокадо и две масла за татуисти, с които иглата рисува по-леко. Отзивите са "уау" и зареждат кутиите Goodink в студиата на над 40 ар­тисти в България, Англия, Германия и Скандинавия. Фактът, че днес Денис работи със същите хора, на които допреди година се е възхищавал отстрани, е сбъдната мечта, която повдига брадата му до ушите. "Помня как влизах притеснено при тату-артистите, които харесвах и се надявах да могат да ми запазят час за татуировка след година-две. Сега тези хора използват продукти, които аз съм създал и ги препоръчват на свои клиенти, а с някои дори си станахме близки". И сами се сещаме за един – докато снимаме Денис по улицата, вървим към студиото Anonymous и следващата му татуировка от Момчил Генов.

Рисунките върху собствената му кожа вече са абсолютно личен избор, след като преди месец химикът се измъква от корпоративната реалност, в която те са на ръба на правилата. В кариерата му обаче има и случай, когато татуировките са му дали едно силно рамо. "Преди командировка в Женева колегите ме подготвяха, че там ще се срещна с японец, който е много стриктен, мърмори и работи бавно по документацията. Отивам аз в Швейцария и на третия ден звъня: "Хора, Шинджи е супер пич, имам всички документи". Чак когато се прибрах, всички се сетиха, че може би съм взел страха на японеца – в страната му само мафиотите от Якудза са татуирани. Дори не можеш да използваш обществен басейн, ако не си скриеш татуировките".

У нас никой не крие мастилото си, напротив, а благодарение на Денис вече го докосваме и върху стъклена кожа – бурканите Tattoo Money Jars или първата стъпка на благотворителния му проект #betterdays. "От самото начало знаех, че ако Goodink стане това, което искам да бъде, мърчъндайзът му ще е благотворителен. Когато набрах инерция и вече бях спечелил доверието на доста хора, реших да задействам и този проект". Идеята за татуираните касички е негова, но Петя Евлогиева и Sofia Hardcore Tattoos свършват голямата работа, като правят дизайните и избират първата кауза – тази на Юлика. Това е само началото – занапред #betterdays ще помага безвъзмездно на различни мисии с тату-рисунки върху лимитирани серии продукти. Затова и когато става време да кажем "чао" на Денис, го заместваме с "до скоро" – следим движението зад човеколюбивия хаштаг, а от Goodink до месец-два чакаме и масло за след лазерно премахване на татуировки. Good job, Mr. Goodink.

Goodink са на goodink.ink, във фейсбук и инстаграм.

Повече за историята на Юлика ще намерите на #betterdays във фейсбук, а за своя Tattoo Money Jar пишете на Goodink на лични.