Може би сте страдали от истината в думите "ако се престориш на агне – вълкът ще те изяде", но едва ли сте си представяли поговорката под формата на инсталация със стъклени камъни. Отпуснете въображението си и минете през ъгъла на Шишман и Гурко, за да сравните своята представа с тази на финландския дизайнер Иина Вуоривирта. Дамата от далечния север е в шестицата отлични артисти със същия паспорт, които се преселват в опразнената Тропс къща, за да преведат умни фрази от фолклора ни на визуален език.

Cabinets of Wisdom е името на проекта, който продължава родословното дърво на Museum of Less Ordinary – онзи, в който изложихме сетивата си на провокации през лятото на 2015. Отглеждането му отново е работа на Студио Комплект и Finlandia, но този път няма да бъркаме до лакът в гигантски къщи за птици, за да разпознаваме предмети, нито ще пъхаме глави в абажури, за да видим вятъра. Пак обаче отваряме мозъка и сензорите си за необикновена изложба, която влиза в сурово пространство, за да го превърне временно в зала за арт-експерименти и водка-коктейли – и двете, обзалагаме се, с причудливи форми и съдържания.

Дисекцията на мъдростта ще протича в шест дървени кабинета, в единия от които срещаме агнето и вълка на Иина Вуоривирта. Нататък следват илюстраторът Ееро Лампинен, вътрешният дизайнер Мариука Таккала, познатата ни от One Design Week Кирси Енковаара, специалистите по конопен текстил Саана и Оли и графичният артист Антти Калеви. Последният миксира геометрични форми, ръчно рисувани текстури и забавни персонажи, за да покаже как "езикът кости няма, но кости троши"– редактори сме все пак, нашият сеанс е при него.

Cabinets of Wisdom e в пространството на бившата Тропс къща на ъгъла на Гурко и Шишман от 18 до 27 ноември, 17:00-22:00