Започваме със Сърбия. Сътресенията при тях продължават и доста българи избягват пътуванията натам, но май притесненията са неоснователни. Сръбските митничари са прелюбезни, както винаги, и влизането в страната е безпроблемно – а вие имате поне три причини да наминете през Белград или Воеводина.
На 4 юни в огромната Белградска Арена (където на 24 май е и финалът на Евровизия) ще забият мустакатият напоследък Ник Кейв и неговите Bad Seeds. На 6 юни австралийските майстори на мръснишкия рок са в Солун, а на 7 юни – в Атина.
На 24 юни в красивата столица до реките Дунав и Сава ще свирят The Police – хубавите спомени от концерта на Стинг преди две години в Несебър ни подсказват, че и този лайв ще си го бива. Нашите приятели от eventim.bg вече продават билети – вижте цените на сайта им.
Между 10 и 13 юли ще се проведе най-интересният музикален фест наоколо – Exit в Нови Сад. Там има от всичко по много – от метъл и пънк до хаус. За тази година вече са ясни NERD, Nightwish, Tiamat, легендарните The Sex Pistols и диджеят Том Нови – ще има и много други, следете
exitfest.org.
Следва Гърция, която се оказва една от най-удобните за нас дестинации – границата се минава много бързо, и то само с лична карта, а и средиземноморският бриз е добра добавка. През лятото по гръцките земи има ужасно много музикални събития, но Rockwave фестът е едно от най-добрите. Провежда се на някакви си 37 километра от Атина, а между 8 и 10 юли на двете сцени ще можем да видим The Offspring, Judas Priest, Manu Chao и могъщото обединение на братята Кавалера – Cavalera Conspiracy. Проверете подробностите на  rockwavefestival.gr.
Сега към Румъния. Iron Maiden феновете, които не са чули любимите си парчета миналата година в София, могат да отскочат до Букурещ. На 4 август британската хеви институция ще се паркира на стадион Cotroceni (зад мегаломанския Дворец на народите), за да забие подборка от Powerslave, Somewhere in Time и Seventh Son of a Seventh Son. Билети на myticket.ro.
Остана Турция. Този път в Истанбул няма да има Rock’n’Coke – нещата се развиха кофти, но обещават много силна програма за 2009. Затова пък на 13 юли в турската столица ще се състои един от малкото концерти за тази година на Massive Attack. Събитието е на открито – сред зеленината на Parkorman, билети може да си вземете онлайн от biletix.com.