Правец, 12-15 юли 10-30лв от eventim.bg
Три неща: Правец е близо, в RIU има басейн с гледка към върхове, а спектаклите във вече 14-годишния фестивал са винаги висока топка. Празниците този път започват с куклите на Марионетната опера Линдау от Германия, раздвижвани от Бернхард Лайсмюлер и Себастиан Деммел: в читалище Заря 1895 на 12 и 13 юли Вълшебната флейта звучи под режисурата на Ралф Хехелман, а на 14 и 15 юли Лебедово езеро се развива по хореографията на Мариус Петипа. В това време сцената край езерото в хотел RIU Pravets също е активна: на 13 юли дава пространство за трите действия на Турандот под палката на Владимир Бошнаков, а на 14-и приема музикално-танцово-театралният спектакъл Валпургиева нощ, преди операта Палячи да закрие грандиозно с участието на цирк Балкански и Калуди Калудов на 15 юли от 21:00. В границите на феста честитим и рождените дни на Пучини, Бърнстейн и Шарл Гуно, а точната програма е на mozartfest.eu.
Местност Карандила край Сливен, 13-15 юли 10-40лв от liatnasluchka.eu
Реге и хардкор, посолени с етно и фюжън, ни завъртат за пореден път в Лятна случка, каквато не бихме изпуснали. Старт на всичко в ден първи свирят македонците Conquering Lion, а преди тяхното реге/даб тактуваме с нашите Sen I и Kin Riddimz в същия стил. След 00:00 с положителни вибрации лека нощ ни казва The Sideshifter. Събуждаме се в събота към 12:30, когато по ноти кафе ни правят група Монолог, а след тях The Grooving Pipers изясняват защо са обявили гайдата и китарата за братя. На свечеряване испанците Fanfarrai Balkan Orchestra събират в себе си 15 музиканти от цялото Средиземноморие, Европа и Южна Америка в колективна джаз импровизация, след която ударно деня закриват гърците Folk’n’Roll. Неделята е отворена за джем сесии до 16:00, за да успеем да се приберем заредени за понеделник, след като сме комбинирали всичката тази музика със спорт и арт на въздух.

Белоградчишки скали, 13-29 юли, 20:00 20-80лв от operasofia.bg
Пирати, войници и трагична любов препускат по Белоградчишките скали в три балета, три опери и един мюзикъл, които ни печелят с върховен природен декор. На 13 юли пръв перфектни падьоми показва Корсар, след който в следващите два дни пристъпват Жизел и Дон Кихот. От 20 до 22 юли във въздуха трептят шеметни вокални диапазони с Реквием на Верди, Кармен на Бизе и Тоска на Пучини, а другата седмица, от 26 до 29 юли, скалната сцена завзема мюзикълът Mamma Mia!. Дотук всичко се разиграва в часовете след ранна вечеря, но от 27 до 29 юли имате и дневна програма – от 11:00 в пещерата Магура зареждат фестивалната импресия Богове, Великани, Джуджета, Валкюри от Вагнер.
Мъглиж, 19-22 юли 20-50лв от bilet.bg
Като стигнете до Мъглиж, още не сте точно "in the nature" – местността Баралъка е на 2км от града в подножието на Стара планина, където четири дни разговаряме с флората и фауната под техно звук. Barac идва от Румъния, за да ни въвлече в любовта си към природата с минимал електро, а Енцо Сирагуза от Лондон наистина е бил на много партита, за да очакваме малко от неговия плейлист. Нататък в програмата на фестивала се прескачат добре познати имена от нашата сцена, които ще пускат и докато си вдигате палатката или си взимате душ в къмпинг зоната, и докато хапвате в къта за хранене или се черпите на бара.

Гребен канал, Пловдив, 20-22юли 45-170лв от hillsofrock.com
Миналото лято фестът се появи с гръм, трясък и хедлайнерите на мечтите ни от времето в гимназията. Епизод 2018 обаче дълбае в една идея по-друга посока: в 3 дни на 3 сцени гледаме 23 наши и 32 чужди имена, сред които с най-големи букви на плаката са двама метъл динозаври + шведите Sabaton. Последните свирят най-пресния си албум на 20 юли в 22:30, след като вече 5 часа сме загрявали с всичко от D2 и Wickeda до молдовците Infected Rain и готик германците Crematory, а след полунощ превключваме на бас честоти край новата Hills of Bass сцена на HMSU. В трите дни на нея слушаме и артис-тите от БГ колектива, и супер гости от вън като High Contrast и Goldie. Обратно на главния подиум на 21 юли излизат Judas Priest с мултимедийно шоу, вплело и песни от предстоящия им 18-и албум, а на 22 юли Iron Maiden се отбиват с турнето Legacy of the Beast, вдъхновено от едноименния комикс. Редовете ни свършват, затова бързо маркираме и едни Jinjer, Odd Crew, Kultur Shock, Cold Snap и Koza Mostra, които също ще са там, и бием гонга, че с още 35/40лв се инсталирате в къмпинг зоната, за да не мърдате от Hills през целия уикенд.
Велико Търново, 7 юли – 5 септември, 21:00 10-40лв от eventim.bg
Крепостта Царевец се превръща в арена на оперни и балетни постановки от първата събота на юли чак до септември. Е, не всеки ден. Спектаклите са само осем и сред тях тази година има само едно софийско участие – Ромео и Жулиета на балет Арабеск, които излизат първи на палци на 7 юли, следвани от гейшата Чо-Чо сан в Мадам Бътерфлай на Бургаската опера на 14-и. На 21 юли Варненският театрален център слага маската в мюзикъла Зоро, а шест дни по-късно Търновският театър ни вкарва в музикалната си Криворазбрана цивилизация по Добри Войников. На 3 август Русенската опера излиза с Луд Гидия от Парашкев Хаджиев, а между 11 август и 5 септември срещаме уличната певица Джоконда, принцесата Аида и Човекът от Ла Манча, с които първо се запознаваме на страницата на фестивала във фейсбук.