HMSU OPEN-AIR SUMMER FESTIVAL
Хижа Момина Скала, 19-21 юли, 15лв от eventim.bg

Трима дръменбейс шпиони отдалеч и петима отблизо катерят техника по склона на Витоша и я подреждат пред хижа Момина Скала за три дни. На 1501 метра надморска височина си поемате въздух, зареден от лупингите на Hydro от Англия, който идва тук между парти пунктове в Пекин и Италия. Италинецът Dabs е от новите лица на сцената и траковте му се извиват в ремикси от Лоран Гарние и Ed Rush & Optical, докато диджей Purcell пък стига от малък град в Есекс до собствен лейбъл за 2 години и ето го и в нашата планина. Иван Шопов като Cooh, дуото High Roll и диджей Ogonek също вдигат ръце, а между тях летят и прашинки, раздвижени от барабаните на Acidtrip и Targy.
VOLA OPEN AIR
Парк Варачански Балкан, 26-28 юли, 30лв от volaopenair.com

Връх Околчица заостря билото си с музика, която звучи опасно близо до Враца (само на 15км). На хедлайн въртележката скачат продуцентът Lenzman с дръменбейс, който се миксира с лиричния рап на Abnormal Sleepz. Двамата си стискат ръцете през 2018, когато Рийс Самюълс (Sleepz) вкарва куп жанрове в артериите на музиката си и така влиза в лейбъла на Lenzman, The North Quarter. На същата сцена Trombobby свири под гласовете на C-mo и Dessy, докато Dorothy Takev излиза с лайв бенд, а дръменбейс дуото LQ стои на пост с всичките си 10 парчета. Фестът ни носи и американеца Illa J, чийто фънк открихме през канала Colors едва през 2017, но още през 2008 той вкарва бийтове на брат си J Dilla в албума Yancey Boys и оттогава мята още три към феновете и чисто ново EP, което слушаме отблизо.
FESTIVAL IN THE NATURE & WHERE WE AT
Мъглиж, Баралъка, 18-22 юли, 27лв от residentadvisor.net
 

До миналата година двата фестивала oставят следи на различни локации, но сега Where We At се мести от морето в подножието на Стара планина, където с Festival In The Nature се събират в местността Барите. Дълъг списък от техно имена пристъпва към главната сцена, заета първо от Afriqua, чиято коса се къдри с хип-хоп историите на Missy Elliot, Timberland и The Neptunes и с тези вдъхновения застава под прожекторите с бийтовете си. В същата тоналност се включва диджей Cristi Cons, който ни пуска последните си опаковки мелодичен хаус, без да знае, че сме подгряли с тях още от София. Peppou, Phlp. и Risto също се класират на голямата сцена, докато тази на Where We At приема Algorithm, Bosha и Runo. Още много редове с имена вижте на @Festivalinthenature във фейсбук.