Музикални спирки

Отскоро две по-необичайни места ни причакват в пресечките на булевард Витоша, за да ни откъснат от шума и да ни пуснат музика – Amok и Micro са новите пароли за вечер с интимен концерт или парти за 500 души, които ще помните.

AMOK
Хан Аспарух 37; Facebook: baramokbg; Тел: 0885 236 326; Работно време: чт-сб 18:00-04:00, нд-ср 18:00-00:30
Сред топлата светлина в помещението вниманието ни се блъска в илюстрациите на Давид Карапетян, които са като модерна интерпретация на Ван Гог, докато от стената срещу бара ни гледа окото на Мария Суфиева (тоест The Sad Fork), отворено върху длан с уши, хванала цигара. Такава е обстановката на горния етаж, където си отдъхваме от случващото се на долния: разнообразни диджей сетове, разходени от електронния зов през инди рока и My Girlfriend’s Dead на The Vandals до комбинации, в които всеки би намерил нещо за себе си, зависи кой стои зад пулта. Фокусът на Amok обаче е върху авторската музика на живо. С нулев интерес към кавър банди и трибюти Владимир Герасимов, Десислава Дойчева, Мартина Железова и Павел Павлов канят музиканти от тук и света, които споделят себе си на сцена, толкова близо до нас, че вече не гледаме към тях някъде отдолу, а си говорим. "Надяваме се да успеем да образоваме публиката, че както се дават 5 лева за цигари, така могат да се дават и за концерти, за да продължава да я има тази музика." Междувременно в програмата им тихо и постепенно се вмъкват и базари и прожекции, с които етажите на Хан Аспарух да посрещат и други интереси.

MICRO
Кърниградска 19; Facebook: microrecords; Тел: 0899 432 888; Работно време: магазин: пн-нд 13:00-21:00, партита: 21:00-06:00
Вратите му са абсолютно черни – от онези, зад които не знаеш какво се случва и очакваш някой да те пита за парола. Всъщност вътре се строи свят от хаус, дръменбейс, ембиънт и бас, в който всеки звук е старателно отделен от комерсиалния пулс на тези стилове. Бийтът, който се блъска в стените, се просмуква и в дрехите ни, несъзнателно поканен, създавайки чувство за уют сред изчистения минимализъм на пространството с ненатрапчиви светлини и бар, зареден догоре. Най-новите плочи от електрониката, фънка и диско музиката ни шепнат да ги вземем за вкъщи от рафтовете в магазина на Micro, където може да слушаме каквото посочим, а тежката завеса в дъното му отваря голямата тъмна зала за партита до малките часове. Минали през организацията на фестивали като Wake Up Stran-Jah, създателите на мястото Динко Чафудов и Илко Гервишки се вдъхновяват от интерактивните пространства за плочи и събития в Европа. Търсят своето в София две години, преди най-после да го отворят на Кърниградска, където задъханите ни дни да поспират за малко. Или за малко повече – понякога диджеят, който пуска плочата си в магазина от 16:00 до 18:00, неочаквано се прехвърля в задната зала за танци до 6 сутринта.