Идеята се ражда в хладната есен на 2013, когато след още една интересна бира, изпита в чужбина, Ростислав решава, че е крайно време София да настигне Европа. И да има магазин, в който да се намират бири, различни от обичайните немски и чешки лагери. Месец по-късно 100beers.bg вече работи – благодарение на програмиста Вестимир, който става и пълноправен съдружник в бизнеса. Превъртаме още година напред и бирите им отдавна надхвърлят 100, а магазинът има цели два офлайн адреса – един в Лозенец и един в центъра. Добър ден, днес сме на Юрий Венелин 26!

Магазинът
"Когато стартирахме, идеята беше да продаваме само в интернет – обяснява Рости. – Но практиката показва, че хората все още са малко скептични да пазаруват онлайн. Първият ни магазин в Лозенец всъщност беше складовото помещение на 100beers.bg. Освен доставка, предлагахме взимане на място и така установихме, че много хора искат да дойдат лично да видят бирите, за които не бяха и чували до момента, да се запознаят с историята им. Малко по малко складът стана шоурум, а после и магазин. Което е страхотно, защото се намира в гараж под дома ми! Впоследстие пазарът ни вдъхнови да търсим и друг вариант и ето ни в магазина на Юрий Венелин, който заработи само за 20 дни."

Бирата
"Първата бира, която ме накара да се замисля, че тук нещо ми липсва, беше Leffe", усмихва се Рости. "Стана при едно пътуване в Холандия, когато тази бира още не се внасяше у нас. Казах си "Е, защо не мога да намеря това в София?". След като опитах и нещата на BrewDog, беше решено – ТОВА трябва да може да се купи в България!". Сега асортиментът на 100beers.bg се простира на няколко континента. Държавният списък включва (по азбучен ред) Англия, Белгия, България, Германия, Дания, Индия, Ирландия, Испания, Италия, Русия, Тайланд, Франция, Холандия, Чехия, Шотландия и Япония. И да не пропуснем най-важното – почетният рафт в магазина е даден на датчаните Mikkeller, може би най-смелите експериментатори в Европа, а и отвъд. Момчетата тук са официален вносител на марката и има защо да се хвалят. Български крафт, разбира се, също има, като освен наложените Бял щърк, Гларус, Диво пиво и Ах!, през годината чакаме още 4-5 нови пивоварни да се включат в играта. "Бъдещето е светло – усмихват се Рости и Веско. – Сърбите изградиха тази индустрия за много кратко време. Защо да не се случи и тук?"

Бирената култура @ БГ
"Тъй като нищо не разбирам…", "Търся нещо за рожден ден…" – тези реплики не са рядкост в магазина, където много хора все още влизат неуверено. Но това само надъхва бирените ентуриасти. "В България вкусът към бирата вече се развива с доста бързи темпове, но финансовата страна понякога е проблем", разсъждава Рости. "Психологическата бариера межу 2лв за литър-два бира в пластмасова бутилка и 6лв за 330мл крафт пиво е огромна. Все пак съм оптимист и срещам все повече хора, които искат да намерят нещо различно и предизвикателно. Бирата е единствената напитка, която позволява толкова много експерименти със съставките – пипери, карамфил, канела, джинджифил, кориандър, мед, тропически плодове и какво ли още не, освен, разбира се, традиционните хмел, малц и вода."

Двамата зад щанда
Ростислав и Вестимир се запознават преди повече от 10 години в О!Шипка (не пицарията, естествено, а вече несъществуващия клуб за авторска музика). Веско прекарва там повечето си вечери, като междувременно поддържа и сайта на клуба, а Рости организира пънк и хардкор концерти (с което не е спрял и до днес). Имат много общи проекти (започвайки с музикалния hcspirit.com), в които уменията на програмиста и организатора се сплитат идеално. Правят всичко с ценителска страст и не им пречи да останат да боядисват стените на Юрий Венелин до 3 сутринта. Момчетата се шегуват, че вече са изпили поне един магазин бира и вече редовно ползват Untappd – апликация, в която всеки може да се похвали с поредната страхотна бутилка, да я снима, да й даде оценка и да отбележи мястото, на което я е изпил. Ще ги следим.

100beers.bg са онлайн, на Юрий Венелин 26 и Златовръх 31
Работно време: пн-пт 11:30‑14:00, 14:30-20:00; сб 10:30-14:00
Тел: 0879 864 667