Колкото до кафе-шантаните – те били многобройни. Според някои свидетелства от миналото през 1911 вертепите наброявали 417, първото кабаре, разполагащо с несметна клиентела и пищен реквизит (250 рокли, 2500 шала и над 200 чифта обувки), отворило врати още през 1879, а сградите на първия официален публичен дом, използвани на по-късен етап за болница, се издигат и до днес зад Владайската река, до Сточна гара.
По два пъти в годината собствениците на кафе-шантаните организирали шествия по улиците на града – цветни, красиви и най-вече забавни. Представяме си ясно жадните погледи на софийските господа, шеговитите закачки на издокараните шантонерки и гневните коментари на порядъчните съпруги. Дори ни се приисква да се върнем назад във времето, за да видим всичко това с очите си, но уви, ще се задоволим само с писмени свидетелства от миналото.
Иска ни се да хвърлим око и на още нещо освежаващо весело – указа, приет веднага след Освобождението, с който се регулира поведението на особите, изкарващи прехраната си във въпросните съмнителни заведения. На дамите е забранено да излизат на тумби, да заговарят минувачите и да се къпят в градската баня редом с порядъчните жени, които лесно могат да заразят с неморалност.
Но развлечението в София не е свързано само с вертепи, разбира се. Броят на бирариите бил дори по-голям от този на кафе-шантаните. Там господата пиели Мюнхенско и Пилзенско пиво, играели табла или карти и четели днешната преса. В някои от тези кръчми количеството изпита бира надминавало 7 хектолитри на вечер (1 хектолитър съдържа 100 литра – смятайте!), а в Прошековата кръчма Дълбокъ зимникъ бил прокаран директен биропровод – от бирената фабрика до кръчмата, откъдето тръгнали и легендите, че в София се намирала чешма, от чието кранче тече бира.
Не знаем дали забелязахте, но на нас силно впечатление ни направи едно – забавленията в София в началото на миналия век са били очевидна привилегия единствено и само за мъже.