На хумусна почва

Харесваме го прекалено много, за да обикаляме постоянно града в търсене на по-добрия хумус, затова накрая се стягаме и си го правим сами. Една голяма купа класика обаче е скучно, казваме си, и правим от нея три малки с вкус и цвят на цвекло, чушка и грах.

Основата
Съдържа само три неща: нахут, тахан и зехтин. Ако беше толкова просто обаче всеки хумус щеше да е супер, а не е. Фокусът е в пропорциите, както и в това да забравите за готовия консервиран нахут. Вземете 450гр суров и го оставете да почива една нощ под вода, преди да го прецедите и да го залеете пак обилно в тенджера с чаена лъжица сол и една със сода. Щом заври, намалете градусите до средно и го оставете на мира поне 40 минути, след което проверете дали можете да смачкате без усилие някое зърно. Ако да, гасете котлона, прецеждайте и пускайте нахута в кухненския робот заедно с половин чаена чаша сусамов тахан, шест супени лъжици зехтин, толкова лимонов сок, четири скилидки чесън и колкото-да-има сол и пипер. Бърка се до гладка смес, а ако като нас се мъчите с пасатор – спокойно, ще ви се получи. Даже толкова добре, че ще се замислите дали да продължите и от тази вкусна класика да направите три отделни шедьовъра. Естествено, че ще направите – разделете сместа на три и започвайте.

С цвекло

Увийте във фолио добре измита глава червено цвекло (с размер на лимон) и я мушкайте в 200-градусова фурна. Периодично я отвивайте и, ако ви се стори съсухрена, поливайте с лъжица вода и печете, докато вилицата не започне да потъва плавно в зеленчука. Белете и режете половината от цвеклото на кубове, за да ги пасирате със супена лъжица зехтин, половин лъжица балсамико и онази 1/3 от хумуса (около чаша и половина) до получаване на гладък цикламен мармалад.

С чушка

Трябва ви половин печена чушка, твърди рецептата, но ако сте в настроение за нещо откачено като нас, мятайте цяла пиперка и затрупвайте с чаша и половина хумус, две супени лъжици зехтин и една чаена сладък пипер. С пушен става още по-секси – толкова, че след две филийки с оранжевия дип ни се струва редно и ние, и той да запалим по цигара.

С грах

Свежият зелен цвят е постижим, ако не посягате към консервите, а разтопите една чаена чаша замразен грах. Пасирайте го с чаша и половина хумус, една супена лъжица зехтин и толкова лимонов сок и метнете под ножа няколко стръка магданоз за допълнителни пръски зелено. През лятото ще го тестваме и с мента, а сега щяхме да го поръсим със зърна нар и кашу, ако бяхме се сетили да купим.