На какво да играем?

Настолните игри винаги са били страхотен начин да прекарате времето си в компания. Играли сме ги на поляни, в барове, на плажа, а веднъж и в 9-часово задръстване на границата ни с Турция. Предлагаме ви три заглавия, заради които си струва да поканите приятели в дома си. Но предупреждаваме, че веднъж изиграни, те лесно се превръщат в пристрастие.

Експлодиращи котета

"Игра за хора, които обичат котета и експлозии" е най-точното описание на играта, което можем да ви предложим. Експлодиращите котета са руска рулетка с… ами, котета. Играчите теглят карти (всеки по реда си), с които могат да надничат в колодата, да карат опонентите си да теглят множество карти, да ги разбъркват и така нататък, докато някой не изтегли експлодиращо котенце и не гръмне заедно с него. Играта става все по-интензивна с всяка изтеглена карта, защото колкото по-малко е тестето, толкова по-голям е шансът да "хвръкнете във въздуха" заедно с топка котешки косми.


Производител Asmodee Editions, ще я намерите в Orange center

Ticket to Ride

Тук сте в ролята на железопътен магнат с амбиция за контрол върху маршрути и дестинации. Колкото повече връзки между различни градове притежавате, толкова по-добре се справяте в играта. Правилата са прости и лесно ще се научите как да действате. Адаптирането към ходовете на останалите играчи (както във всяка стратегия) е наложително. Не сте сам на картата и колкото по-бързо оберете дестинациите (респективно – точките), толкова по-сигурно ще излезете победител. Нека това, че играта е пригодена и за мъници, не ви стряска. Замисълът ѝ е увлекателен и има някои наистина сложни стратегически елементи, на които да се насладите. Всъщност, Ticket to Ride е доста над класическата семейна игра, но не виждаме пречка да се забавлявате, независимо кой е седнал до вас на масата.


Производител Days of wonder, ще я намерите в Orange center

Dixit Odyssey

Сигурни сме, че познавате стандартния Dixit, спечелил награди за иновативен и лесен геймплей и красива, абстрактна визуализация. Все пак, ако за пръв път се сблъсквате с името Dixit, ще ви обясним ето така: това е семейната алтернатива на Cards Against Humanity, при която рискът някой братовчед да подскочи на стола заради пиперливото ви чувство за хумор е сведен до минимум. В Dixit Odyssey (както и в стандартната версия) разказвате история по картинка. Разказът ви може да бъде дума, изречение, звук, жест и дори танц (защо не), като уловката тук е да бъдете креативни, но не прекалено, за да дадете шанс на опонентите да отгатнат картата, провокирала въображението ви. Различното в тази версия на Dixit е, че картите са повече, дъската – по-красива и изчистена, а максималният брой играчи – 12.

Производител Libellud, ще я намерите в Orange center