Не е толкова трудно, колкото изглежда отстрани. За тичането ще разберете моментално две неща – знам ги, защото съм минала по същия маршрут. Номер едно са двете думи, към които се стремят всички бягащи: runner’s high. Да, high, точно като състоянието, в което си еуфоричен и всичко ти е смешно. Тук обаче няма забранени вещества, само проста химия. При тичането тялото произвежда голямо количество ендорфин (начинът на мозъка да прати сигнал, че всичко е в ред и можеш да продължиш да се движиш). Затова най-трудното всъщност е да намериш мотивация да си вържеш маратонките и да излезеш през вратата – за тичането на пътеката тялото се грижи само.

Второто нещо е, че да слагаш единия крак пред другия раздвижва и главата. Докато тичаш, за един момент между крачките тялото ти е изцяло във въздуха – направо летиш! Усещане, което ще запомните. Да губиш почва под краката си никога не е било толкова добра идея: когато бягаш, мозъкът се фокусира единствено върху движението и изключва за всичко останало. Не очаквайте обаче да се почувствате като след медитация – отпуснати и сякаш в друго измерение. Стрелката сочи в обратната посока – към пълен рестарт, прилив на енергия и тотално свързване с тялото и всичко тук-и-сега.

При тичането най-важен е стартът. Започнете от маратонките: ще ги познаете по подметката, която е по-дебела откъм петата и се стеснява към пръстите (в магазините ще ви ориентират). Добър чифт е единственото, което ви трябва, за да започнете да тичате, скъпите клинове са само удобна екстра. Стъпка втора: изберете си програма. Намират се под път и над път, в мрежата е пълно с безплатни варианти – моят беше runningforbeginners.com. Трикът е в думата "постепенно". Ако започнете внезапно, след първите осем минути ще се озовете на пейка, опитвайки се да поемете въздух и да разберете къде изобщо е магията на тичането. Затова трябва да градите няколко седмици и да редувате тичане с ходене, преди да стигнете до 5-те километра. А преди да опитате по-големите дистанции, първо чуйте какво ще каже лекарят ви. Скука, знам, но тичането е от спортовете, в които невниманието ще ви коства контузия, така че полека. Ако следвате правилата за постепенно увеличаване на километрите и натоварването, няма да имате проблем.

Хайде, направете го, завържете тези маратонки! Ето и две събития в скоро време, в които може да се включите – споменаваме ги отсега, защото изискват ранна регистрация. И, естествено, малко подготовка.

ПОЛУМАРАТОН ПАНЧАРЕВО
26 април, pancharevo.begach.com
Ако тъкмо започвате, най-леката дистанция от 5км е постижима – дори да се наложи да ходите по част от трасето. Адреналинът при такива състезания е сериозен и, честно, усмивката няма да слезе от лицето ви, докато правите най-доброто си време (и дълго след това). Смяната на обстановката също е бонус – край на монотонните обиколки в парка! По-големите дистанции са за напреднали – 10.5км, 21.1км и 30км трейл състезание (т.е. тичане и ходене в планината). При това целта не е само да стигнете до финала – организаторите от клуб Бегач са се обединили с фондация Сийдър, за да съберат пари за рехабилитацията на дете с тежки увреждания за една година. Хубаво е, когато каузата е отвъд личните ни постижения.

IGNITE SOFIA

18 април, drace.bg/ignitesofia
Състезанието тук не е в километри, а в етажи – 40 от тях, за да си представите точно. Тичането е по стълбите на Sopharma Business Towers, две от най-високите сгради в София. Техните 800 стъпала, които ще трябва да покорите, звучат наистина заплашително. Организаторите ни убеждават, че всеки спортуващ може да се справи, но ви съветвам да потренирате предварително. После ще се хвалите на всичките си приятели до втръсване, но няма как – има защо да сте горди.