След Икарите, които предложиха пъстри номинации и разнообразни отличия, по всички личи, че вечерта на 23 май ще мине без особени изненади – този път има категорични фаворити. Един от тях безспорно е спектакълът на Сфумато – Оооо – Сънят на Гогол, който се бори за отличие в почти всички категории (освен за поддържаща мъжка роля). Експедицията в света на руския класик, която театърът направи, донесе рекордния брой номинации в основни категории като водеща мъжка роля на Цветан Алексиев, водеща женска роля на Снежина Петрова, поддържаща женска роля на Албена Георгиева и Мирослава Гоговска, сценография и костюмография на Даниела Олег Ляхова, музика на Асен Аврамов, режисура на Маргарита Младенова и Иван Добчев и най-добро представление.
Леко учудващо е присъствието на Елена Димитрова, която миналата година изгуби състезанието за изгряваща звезда и този път отново е сред номинираните. Интересен факт е, че категориите за режисура и най-добро представление са абсолютно еднакви – в тях отличията си оспорват Оооо – Сънят на Гогол, Изкуството да смиташ боклука под килима на Десислава Шпатова и Калигула на Явор Гърдев. Важно и особено радостно е, че в най-престижните категории като цяло осезаемо присъствие имат театри извън столицата – традиционно добрият Варненски театър и вдъхновяващо силният този сезон Пазарджишки драматичен театър. Там се случиха куп добри неща, но най-важните в церемонията за Аскеерите са безмилостно добрият Калигула по Албер Камю, който се състезава и за изгряваща звезда – Димо Алексиев и за музика (Калин Николов) и нежният Изкуството да смиташ боклука под килима с дълбоките и прочувствени главни женски роли на Ирмена Чичикова и Росица Александрова.
Сред основните фаворити е и другото представление на Десислава Шпатова – Тихи, невидими хора (номинации за поддържащи мъжка и женска роля на Владо Пенев и Ангелина Славова), както и двете постановки на Владимир Люцканов Три дъждовни дни (номинирано за водеща и поддържаща мъжка роля на Малин Кръстев и Захари Бахаров) и Страхотни момчета (номинации за поддържащи мъжка и женска роля на Стефан Мавродиев и Станка Калчева).
За накрая оставихме черешката на сезона – представлението, за което ще стискаме палци – дълбокия и проникновен опит на Лилия Абаджиева Краят на играта по Бекет, и справедливо номинирания за водеща мъжка роля в него Николай Урумов.

Връчването на Аскеерите е в театър Българска армия, голяма сцена, 23 май, 20:00