Съществува обаче една специфична прослойка от артисти, които се намират във високия 1% на таланта, като с лекота правят и двете. Тези актьори, започнали зад микрофона, често откриват по-добро поле за изява на екрана, което води или до смяна, или до две паралелни кариери.

Джъстин Тимбърлейк

Ако трябва да сме честни, Джъстин Тимбърлейк и ролята му в Палмър е поводът за тази статия. Щом си поп звезда в реалния живот, но достоверно играеш рецидивист, ти си истински драматичен актьор. Не че ролите в Социалната мрежа, Дилъри на време и Истинският Люин Дейвис вече не бяха го доказали.

Ludacris

Крис Бриджис, по-известен като Ludacris, е неизбежно присъствие в сапунката за мъже Бързи и яростни, където участва в ролята на Тедж Паркър, но също така е изпълнител на един от най-големите хитове, свързани с поредицата – Act a Fool. Извън филмите с колички Ludacris най-често играе себе си в поддържащи роли с едно запомнящо се изключение – абсолютно неприятната звезда Скини Блек в Ритъм и блъф.

Елвис Пресли

Кралят на рокендрола в определен период от историята е бил също и Кралят на Холивуд с над 30 роли във филмографията си. Въпросните кинопродукции пък носят имена като Jailhouse Rock и Love Me Tender, така че е ясно колко точно са свързани с хитовете му. Мениджърът му Томас Паркър пък не можел да напуска страната, така че филмите изпълняват функцията на световни турнета за феновете.

Барбра Страйсънд

От позицията на времето Барбра Страйсънд е по-скоро актриса, въпреки че в края на 60-те тя е била звезда от ранга на Джей Лоу и Мадона – пеела, играела и, общо взето, правела каквото си иска. Барбра Страйсънд е сред малкото носителки на Оскар в различни категории – веднъж като актриса и веднъж като изпълнителка на песен победител. Даже единствената, преди Лейди ГаГа да повтори постижението.

Марк Уолбърг

Лошото момче на романтичните комедии и забавният, умерено добър герой в екшъните Марк Уолбърг всъщност стартира кариерата си като основоположник на групата Marky Mark and the Funky Bunch. В своите очи той се определя като рапър, но за безпристрастните наблюдатели това е бой банда с актуални за сезона хореографии и подскоци по потник в дъжда. После Марк Уолбърг се снима в реклама на боксерки и открива, че е по-добре по-малко да пее и повече да изглежда.

Дейвид Боуи

Негово величество Зиги Стардъст не е първото име, за което се сещаме, когато стане дума за певец-актьор, но ето няколко роли като доказателство на тезата: Никола Тесла в Престиж; Анди Уорхол в Баския; себе си в Зулендър; Пилат Понтийски в Последното изкушение на Христос; кралят на гоблините Джарет в Лабиринт и Томас Джером Нютон в култовия Човекът, който падна на Земята. Синът му Дънкан Джоунс пък е успешен режисьор с филми като Луна и Първичен код.

Крис Кристофърсън

Създателят на хитове като Me and Bobby McGee и Sunday Mornin’ Comin’ Down Крис Кристофърсън намира своята комфортна зона пред камерата и става по-известен от плакати на филми, отколкото на концерти. Без значение дали е в касово заглавие като Блейд и Планетата на маймуните или драми в стил Алис не живее вече тук и Разплата, в мюзикъл като Роди се звезда или екшън като Конвой, Крис Кристофърсън винаги изглежда и се държи по един и същи як начин, което е най-важното качество за една истинска кинозвезда.

Ice Cube

Рапър, превърнал се в актьор, вече е най-голямото клише в бизнеса, но ситуацията не е била такава през 1991, когато Ice Cube влиза в играта с главна роля в гангстерската драма Момчета от квартала. Няколко години по-късно той открива правилния път в киното като продуцент и е от отговорните за създаването на една от най-успешните комедийни серии Петък (с продължения Следващият петък и По-другият петък). Също като колегата си по съдба Ice-T, Ice Cube напоследък най-често иронично играе полицаи.

Франк Синатра

С две актьорски награди на Академията (за главна и поддържаща роля), Оскар за цялостен принос и още една номинация, смело можем да заявим, че Франк Синатра е един от най-добрите музиканти на екрана в историята. Актьорският талант на легендата се простира в комедии, крими истории, че чак до тежки драми – общо 59 филма, повечето от които класики. Тайната на успеха му? Тотална отдаденост на ролята – без значение дали това изисква танци или трагедия, Франк Синатра просто се губи в героите си.

Уил Смит

Преди да открие, че е роден актьор покрай сериала Принцът от Бел Еър, Уил Смит винаги вижда себе си като изпълнител. Фалитът му след втория албум на проекта DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince паузира тази кариера, като в ролята на спасител се явява не друг, а самият Куинси Джоунс, който за ръчичка го завежда в Холивуд. Скоро Уил Смит се превръща в една от най-големите кинозвезди в историята с вселенски хитове като Денят на независимостта и поредиците Лоши момчета и Мъже в черно, както и ярки, запомнящи се роли в класики като Али и Преследване на щастието. Песните на Уил Смит не спират, но честно казано – можем и без тях.