По случай Деня на влюбените обаче, ние ви припомняме къде са били най-красивите и романтични места за срещи в края на XIX и началото на XX век в столицата. Да се разходим!

Борисова градина и езерото на любовта

Борисова градина става любимо място на столичани веднага след създаването си. Първоначално познатa с имената – Разсадник, Пипиниер и Цариградска градина, след раждането на Борис Търновски, паркът е прекръстен на Княз-Борисова градина. Тук редица влюбени двойки предпочитали да правят своите срещи, като популярно време за това е неделята, когато необвързаните девойки е можело да видят избраника на мечтите си, докато правят традиционни разходки със своето семейство. За да не нарушат добрата си репутация, дамите винаги са с придружител, най-често своя довереница, а срещите винаги се организират в светлата част на деня. В началото на XX век за красивия облик на градината е създадено и езерото Ариана, като по-късно то е разширено с остров в средата, на който е разположен бюфет. По случай сватбата на княз Фердинанд и княгиня Мария-Луиза езерото е украсено с фигури и водоскоци, а младите двойки започват да го наричат – езерото на любовта. Това име става особено популярно през зимата, когато столичани идват тук да карат кънки, а не една и две топли целувки сгряват студените зимни дни. През 30-те години мястото става изключително посещавано, като ученички от Първа девическа гимназия в столицата идват на ледената пързалка веднага след часовете още със своите черни престилки и бели якички, за да зърнат някой офицер или избраник на сърцето си.

Пивници, ресторанти и кафенета

Популярните места за забавление в Стара София са не едно и две, но предупреждаваме, че тук рядко ще срещнете ученички или много млади момичета. Дамите са били тези, които интелектуалци, видни писатели и министри си позволяват да показват открито в популярните градски локали, а софийските легенди разказват, че редица бурни столични романса водят началото си именно от известните – ресторант Грозд, сладкарница Пролет, Градското казино, Чешкия клуб, ресторант Селект, кафене Принцеса на ъгъла на Раковски и Граф Игнатиев, бирария Батемберг и др. Историята ни припомня, че в Журналистическия квартал на приземния етаж на къщата на ген. Стефан Тасев отваря врати ресторант Селект, който по-късно е прекръстен от самия Елин Пелин на ресторант Под липите. Клиенти на култовото заведение са Сирак Скитник, Ангел Каралийчев, проф. Балабанов и Елисавета Багряна, а Дора Габе дори наема за кратко втория етаж. Говори се, че именно тук проф. Балабанов се среща със своята изгора Яна Язова, а редица известни женени господа от софийския елит идват в късните часове със свои метреси и тайни изгори. През 1904 пък, Йосиф Минчев построява срещу църквата Св. Георги заведението Батемберг. Името е избрано заради мощите на първия български княз Александър Батенберг, които били съхранявани в Ротондата. Батемберг е една от най-популярните бирарии в столицата, като в нея свири прочутият тамбурашки оркестър на Ротшилд. През 1910, заради голямата си слава, бирарията прераства в ресторант, който често остава отворен до сутринта. Именно тук студенти, млади двойки и семейства, както и прясно влюбени устройват своите страстни срещи с танци и песни до зори. Дълго време в квартира до Батемберг живее и самият Пейо Яворов, което добавя още по-романтичен ореол на мястото.

До Княжево и назад

Днешните квартали Княжево, Павлово и Горна баня в началото на XX век са били вилни селища в близост до София – любими места за отдих през уикенда за много софиянци. Интелектуалци и видни столичани имат вили и летни къщи тук, а при хубаво време малките селца гъмжат от посетители, търсещи почивка сред природата. Историята разказва, че от столицата до почивните си домове, посетителите пристигали с файтони, а през пролетта си устройвали дълги излети, пикници и вечеринки под открито небе. Иван Вазов също описва тези любими места и романтичната им природа. Летните флиртове и дори предложения за брак помни и до днес площадът на Княжево, известен още с името Сред село. Топлите минерални извори на Горна Баня също привличат за лечение не една и две дами, които по-късно се оказват пленени от чара на местни курортисти с вили наблизо. През 40-те години тук са се разхождали и ненадминатият бохем Елин Пелин – тогава на 58 г. и изгората на сърцето му, 21 годишната Елена Белчева. Елена е млада студентка от Лом, когато на бурно софийско соаре се среща с всеизвестния сред жените ухажор Елин Пелин. Той веднага е запленен и макар връзката им да остава само платонична и младата Белчева да не отговаря на чувствата му – двамата имат "своя пътека", по която често се разхождат – от днешния квартал Бъкстон до Княжево. Където и да ви срещне днешният празник и независимо какво празнувате – позволете на любовта да повърви с вас. Обещаваме разходката ще си заслужава.