Разбираме колко ценно ни е нещо, едва когато го загубим, но пък всичко се преживява, нали така? Не и ако отлетялата ценност е въздухът, който дишаме. Приемаме това действие за най-нормалното на света, но атмосферата над нас e една от многото суперстранни особености на третата планета, които я правят единствената годна за живеене сред познатата ни Вселена. Може да палим свещи на всички богове или да благодарим на лудия си късмет за това, но всъщност в създаването на Земята има много повече логика. Заедно с убедителни доказателства тя ни се разкрива в десетте епизода от документалния сериал на National Geographic Непознатата планета (или One Strange Rock по думите на Аронофски).

Преди да смените канала, защото заглавието ви звучи "да бе, гледали сме куп такива филми", проверете дали сте сигурни. Виждали ли сте реката, която тече по въздуха над Амазония или пък онези малки огранизми, които са 4 пъти по-фини от косъм, но са видими от Космоса? Няма как, ако не сте били горе, сред звездите. Там ни качва още Без дъх – първият епизод на поредицата, която за две години заснема Земята от-до с пътувания до 45 страни на 6 континента, както и от-много-далече с камерата на астронавт от Международната космическа станция (МКС), когото Дарън Аронофски обучава за оператор от разстояние.

А разстоянието е 400км от Земята и сами се сещате, че гледката оттам ще накара и най-добрата снимка от дрон да си скъса негатива, ако имаше такъв. Екс-астронавтът Крис Хадфийлд разполага с 40 000 кадъра за завиждане, които трупа на МКС в своите 166 дни отвъд нашата планета. Преди години Крис стана хит в мрежата, повличайки над 2 милиона последователи в туитър със своите видеа, с които цял свят разбра как не текат сълзи в Космоса и как звучи Space Oddity на Дейвид Боуи, изпълнена някъде там. Хедфийлд е един от осемте астронавти, които прибавят спомени, страшни истории и описания на падащи звезди, видени от другата страна на небето, към телевизионния разказ на Аронофски за Земята. А това е гледна точка за родното кълбо, каквато имат само тези, които някога са го напускали.

Ние, които ще умрем на него без HD селфи от разстояние, е добре да се радваме, че планетата ни прави всичко възможно животът ни да приключи от старост. Въпреки че атмосферата ни е тънка, тя е късметлийски достатъчна; въпреки че я атакуваме, Земята продължава като с магия да ни брани от Космоса. Земята е странна (най-малкото в епизод 2 "ражда" Луна), но тя е най-хубавото място за живеене, което познаваме. И заслужава да я познаваме по-добре.

Непознатата планета е по National Geographic всяка неделя от 21:00
Премиерата беше на 25 март, може да гледате повторение на първия епизод на 31 март от 15:00