Нарисувай ми живот(но)

Графитите могат да бъдат плитки драсканици или с дълбока концепция, просто красиви или пък с искряща идея под спрея. А понякога този визуален език помага на града да ни каже истински важни неща. В проекта Зелени калкани темата е природата, която сме длъжни да пазим – а преди това и да я познаваме.

Човекът върху това скеле е майстор, но определено не прави изолация. Хващаме в крачка един от художниците от 140ideas да рисува графит с габаритите на 4-етажна сграда, а платното му е стената на училище Елисавета Багряна в Хиподрума. В играта на цветните флакони тук няма нищо хулиганско – миналата седмица Зелени калкани започнаха нова акция с мисия опознай дивата природа, за да опазиш.

Знаехте ли, че София е сред най-богатите на птици столици в Европа? Най-после една добра диагноза. Наоколо живеят над 70 вида пернати, които споделят дома си с мечки, вълци и диви кози, но фактът, че са тук, понякога е чист късмет. Бракониерство, пръскане на отрови и пестициди, сеч, пожари – има толкова атаки срещу дивите животни, че избягваме да мислим. И това последното също е заплаха за тях.

София не е България, така че инициативата продължава през август в още четири града – Враца, Русе, Бургас и Благоевград. Кога и как избраните калкани в тях ще започнат да ръмжат и чуруликат, следим на страницата на проекта във фейсбук (търсете го като Зелени Калкани / Green Murals). Рисуването на графитите е основният екшън, но има и поучителна част – лекции и работилници за деца, които изваждат природознанието от учебниците и го правят по-интересно за хлапетата. Отличен урок, палци горе.

Проектът Зелени калкани се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на ЕИК 2009 – 2014.