Последното, което истински те впечатли.

Напоследък съм доста впечатлен от желанието и настоятелността на младото поколение да отстоява интересите си в личен план. Щастлив съм да видя една ангажирана генерация (за част от която все още се смятам), опитваща се да подобри битието на всички в родината ни. Не съм от най-активните в социален план, но се опитвам да допринасям за пренасянето на този проактивен елемент в професионалния си път. Затова се чувствам социално ангажиран и личностно удовлетворен, знаейки че в PokerStars създаваме екипи с идеята за самостоятелност, доверие и кариерно развитие, дори и в личностен план. Даваме свобода на хората си, а това е най-важното, от което всеки има нужда, за да достигне персоналния си апогей.

Книгата, която ти помогна в професионалния път.

За хората, които обичат автобиографии, препоръчвам тази на Беър Грилс. В нея е илюстрирано как чрез силата на ума човек може да постигне всичко въпреки прогнозите, които другите му дават. За професионално развитие харесвам класическите инструкции на Дейл Карнеги, както и напоследък нашумялата Атомни навици на Джеймс Клиър. Последните години съм истински почитател на подкастите, тъй като позволяват директен досег до успели и влиятелни личности във всякакви аспекти на живота. Препоръчвам The School of Greatness на Люис Хаус, The Knowledge Project на Шейн Периш, Masters in Business на Bloomberg, както и FT News Briefing, за да сме в крак с най-важното, случващо се по света.

Филмът, който те описва най-добре.

Има страхотни филми и персонажи, в които човек може да вникне на психологическо ниво, така че да обогати собствения си подход към ситуациите, през които галопира живота. Някои от тези роли са на Никълъс Кейдж в Цар на войната, Стив Бушеми в Престъпна империя, Килиан Мърфи и Том Харди в Остри козирки, Брад Пит в Кешбол, та дори и така забавния Джейсън Судейкис в Тед Ласо.

Курсът, който промени посоката ти.

Имах възможността да участвам в две страхотни програми за развитие на млади мениджъри в последните си роли. Благодарение на тях успях да развия значително своя арсенал от така наречени „меки умения“ до ниво, на което сам се опитвам да препредавам тези знания на мениджърите на екипите, с които работя. Моят съвет към всички, които искат да се занимават с лидерство, е първо да изградят солидна етична база, с която да се гордеят. Лидерът е лидер, за да развива индивидуалностите в екипите си. Лидери, насочени към просперитета на компанията за сметка на този на служителите, са обречени на провал.

Работната ситуация, която винаги разказваш.

Човек е толкова голям, колкото най-голямата си призната грешка. С оглед сферата, в която работя, грешките на мен и колегите ми са част от ежедневието и се стремим да се учим от всяка една от тях. Бил съм част от взимането на решение, което впоследствие да доведе до загуба на шестцифрена сума на компанията, за която съм работил. Разбира се, тази грешка е под 1% от спестените средства, за които съм допринесъл през професионалната ми кариера в сферата на Борбата с измами през последните 10 години.

Личността, на която се възхищаваш, и защо.

В живота си не съм имал идоли, но съм щастлив да съм обграден с достатъчно стойностни приятели и роднини, от които съм попивал с пълни шепи. Тези хора успяват на дневна база да допринесат за това да бъда по-добър човек и професионалист. Надявам се всички да имат подобен късмет.

Спортът като част от работата ти.

Спортът винаги се асоциира с изграждането на дисциплина. Случаят при мен не е такъв. Имам интереси в почти всички спортове, но никога не съм спортувал активно. От малък обаче съм бил винаги заинтересован от тактическата и анализаторската страна на спорта и футбола в частност. В работата ми това ми позволява да бъда по-задълбочен в анализите, които правя, и често предлагам неконвенционални решения, които водят до изненадващи резултати. Персонално мотивацията ми към спорта ми помогна да развия редица алгоритми, които се консолидират в първата по рода си българска платформа за футболен скаутинг чрез анализиране на big data данни, в помощ на професионални футболни отбори с цел вземане на правилни решения на трансферния пазар.

Твоите предсказания за бъдещето.

Ако трябва да правя прогнози за компанията и бизнес средата, която развивам, бих се осланял на данните, с които работя. Виждам прогрес в интереса на младото поколение към чуждите компании в България и PokerStars става предпочитана компания за първи стъпки в професионалното развитие на голяма част от младежите, които владеят повече от един чужд език. Браншът е готов за по-голям наплив на сходни компании на локално ниво и с правилно икономическо предлагане България може да стане основен притегателен център на IT индустрията и услугите в Европа. Фактът, че немалък процент от служителите ни са се релокирали в София от западни страни като Франция, Италия, Испания и Португалия, подкрепя тази теза. А компании в нашата сфера се насочват все повече в развитието на вътрешен талант. Комбинацията между двете (ниска безработица + индивидуално развитие) може само да доведе до един добър икономически и политически цъфтеж.