Книгата, която ти помогна в професионалния пътПрочела съм редица книги, свързани не само с HR или подбор, но и с маркетинг, PR, реклама, социална психология, история на развитието на някои големи компании и други. За да разбереш напълно корпоративния свят, трябва да имаш солидна основа, на която да стъпиш, за да не се изгубиш. Никоя книга обаче не може да те подготви напълно за онова, което те очаква, особено в днешно време. Затова ми е трудно да препоръчам една конкретна книга. Смятам, че най-добрата инвестиция, независимо от професията ни, е да не спираме да следим новостите в сферите, в които работим.

Филмът, който те описва най-добре

Не е филм, а сериал, но определено отговаря на представата ми за живот, който бих искала да водя. Казва се Doctor Who (Доктор Кой) и винаги когато го гледам, ми се иска да зарежа всичко и да обикалям нови, непознати места в цялата вселена – не задължително в полицейска телефонна кабина, разбира се.

Професионалното меме, на което най-много се смяСледя страници с мемета в социалните мрежи, свързани с работата ми. С интерес проверявам качено ли е нещо ново. Първо, защото, гледайки ги, разбираш, че голяма част от нещата не се случват само на теб, а на хора по цял свят. И второ и най-важно, започнем ли да се възприемаме твърде насериозно, значи сме изгубили връзка със себе си. Трудно ми е да се спра само на едно меме, но все пак ще опитам: картинката представлява скелет, седнал на пейка, а текстът гласи „Кандидатът ми, очаквайки да му върна обратна връзка“.

Курсът, който промени посоката тиБях в Англия, работех в малко семейно кафене и бях на кръстопът каква магистратура искам да запиша в местния университет и дали изобщо да продължа с учението. Тогава ме повишиха в заместник-управител и ме изпратиха на еднодневен курс за това как да мотивираме хората, с които работим. Не беше нещо задълбочено, само най-базови практики, но на мен толкова ми допадна насоката, че реших, че ще се занимавам с това по-задълбочено. Благодарение на това обучение сега имам диплома за магистър по Human resource management и работя в тази сфера вече 4 години.

Личността, на която се възхищавашИмам възможност да общувам с много различни хора всеки ден и често се сблъсквам с такива, които ме карат да се възхищавам на мотивацията и отдадеността им на определена кауза, както и на това, което са постигнали. Покрай многото работни проекти, в които участвам, съм разговаряла с организатори на различни социални инициативи и всеки път оставам удивена колко много хора в България се борят да подобрят средата, която ни заобикаля. Все пак, ако трябва да се спра на една кауза, бих избрала Лазар Радков и всички, които стоят зад Капачки за бъдеще. Това, което постигнаха за толкова кратко, е невероятно и духът, с който го правят, кара хора от цялата страна да се обединят зад нещо на пръв поглед малко, което се разрасна до нещо прекрасно. Голямо браво и се надявам да продължаваме да имаме такива примери.

Твоите предсказания за бъдещетоЖивеем в много динамични времена. За по-малко от две години бяхме свидетели на глобална пандемия и война в сърцето на Европа. Явно тенденцията е да се случват непредсказуеми и странни неща. Нищо чудно България да се класира на Световното първенство по футбол. Шегата настрана, смятам, че след всичко, което ни се случи и все още предстои да изживеем, хората започнаха да променят приоритетите си, като най-сетне разбрахме, че сме взаимно свързани по начини, които не сме си представяли досега.