Острим молива на нашето и влизаме в София Тех Парк на 11 май за Софийския фестивал на науката, който пълни три зали и четири дни с лекции, дискусии и образователни игри за всички възрасти хомо сапиенс. Тук вадим задължителните дисциплини по дати, а вие допълвайте със свободноизбираеми от sofiasciencefestival.bg.

11 май
Вместо да ни обнадеждава, бъдещето все по-често ни плаши, а няма защо да е така – спасение дебне всички нас и то не е с адрес на Марс. Казва се "технологично предприемачество" и е тук и сега, убеждава ни с опита си професор Дан Шехтман – от 19:00 в зала Мтел Арена. Освен с квазикристалите – откритие, което му печели Нобелова награда за химия през 2011, ученият носи слава на Израел с над 10 000 специалис­ти по "спасителната" дисциплина. Преподава я на инженери и учени от 1986 и до днес курсистите му са превърнали страната си в стартъп кошер. Как се вдъхновяват и възпитават научно-технологични пчели и с какво да ги мотивираме да създават независими компании в името на общ световен мед – научаваме за час с безплатен пропуск от сайта на феста.

12 май
Освен извънземните, в Космоса съществуват безброй други любопитни обекти и явления, които превъзхождат извънпланетарния интелект с едно простичко качество – доказани са. Такива от 2015 са гравитационните вълни – смущения от далечната Вселена, които променят взаимоотношенията между пространство и време в съвместния им континуум и с това казват на учените, че "преди много години в една далечна галактика" две черни дупки са се слели – примерно. Откривател на гравитационните вълни е екипът на испанския професор Алисия Синтес, която от 19:00 в Мтел Арена разказва как с колегите си е успяла да докаже сметките на Айнщайн от 1916 и как това влияе на нашето общо утре. На същото място от 20:30 пък се връщаме във владенията на "големия брат" с Big Data – онези гигантски масиви с информация, които складират целия ни онлайн живот. Те помнят емоциите ни в социалните мрежи, точните координати на обяда ни във вторника преди 136 седмици и всички посоки на парите ни. Може ли браузър историята да убие офлайн житието ни, има ли начин да обърнем спусъка и трябва ли да го правим изобщо – обяснява ни в стенд-ъп формат Тимандра Харкнес, която съвместява математик, писател и презентатор с комик, при това доста добре. Билетите и за двете лекции са по 5лв от eventim.bg.

13 май
Нямаше да знаем, че Хилари е фен на сериала Добрата съпруга, ако не беше хакерската атака срещу Демократите в САЩ. Наред със забавния лайфстайл, тя изкара на светло куп съмнения към кандидат-президентската кампания на госпожа Клинтън, а ние днес се чудим: дали това беше за добро, предвид какво лошо вече живее в Белия дом? Приготвили сме този въпрос за нашите "бели хакери" от Сейфър – компания с компютърни факири, които използват всепроникващите си умения за хубави цели. Какво разбират под "хубави"? И това питаме – от 13:30 в Мтел Арена с билет за 5лв от eventim.bg. Същата сума ни пази място в залата от 19:00, когато сядаме между религията и науката – конфликтна зона, в която журналистът Малкълм Лав действа като парламентьор от години. Бивш пастор е, но днес основното му верою е истината. Колко свирепи всъщност са противоречията между религия и наука? Кой генерира шума на омразата и какво звучи под него? А как да го изолираме? Всички отговори се събират в час и приключват както ви харесва – с "лека нощ" или "амин" – в 21:30.

14 май
Как да разпознаваме истината, когато носът на онези, които ни я представят с гледни точки и повече от два независими източника, непрекъснато расте? Помага ни Самуил Петканов – спец по фалшиви новини, защото ги създава за забавление в Не!Новините и не понася, когато му ги пробутват насериозно. До него в зала Мтел Арена в 13:00 застава професор Николай Витанов от БАН с научния поглед към истината, а по средата е фотографът Вера Гоцева с автентичните истории, които лови с обектив.

За деца
Добре е от време на време да вкарваме действителен "мозък" в главите на малките всезнайковци и научният фест се е погрижил за това – с училищна програма от 10:00 до 17:00 в първите два фестивални дни, 11 и 12 май. Как да спасим света? и Нарисувай ми жаба… отвътре са два от предметите в програмата, за която се приемат индивидуални и групови регистрации до 9 май на сайта. Ако сте с тийнейджър под ръка (или по-скоро тичате по петите му), минете през BASF Лаборатория на 12 май от 17:30, когато младият доктор Виктория Илиева прави аутопсия на популярни романи, за да открие от какви болести са страдали героите в тях. На 13 май в 11:00 личности с бележник от 1 до 4 клас играят "лудешки крикет" и отмарят върху кресло от гвоздеи в научния спектакъл Готови, старт! на британския физик Рут Пъркинс и трупата ѝ Science Made Simple. Всички занимания за деца са с безплатен пропуск от сайта на феста.

Софийски научен фестивал е от 11 до 14 май в София Тех Парк. Лекциите на чуждестранните гости са с превод на български. Пълната програма и пропуските за безплатните събития са на sofiasciencefestival.bg. Билети 5лв от eventim.bg.