Неизвършени престъпления на Анастасия Стоева

На 29 февруари от 19:00 по покана на издателска група Арс и Scribens се озоваваме в On The Rocks Bar по повод премиерата на дебютната книга с поезия на Анастасия Стоева – Неизвършени престъпления.

Анастасия Стоева е критик, поет, дизайнер, илюстратор и аниматор, изучавала анимационно кино в Нов български университет. Публикува разкази, статии, сценарии и стихове в различни периодични издания, сред които шотландското списание за литература и превод Interpret, Cineuropa, Zippy Frames, Литературен вестник, L’Europeo, Портал Култура, списание Кино и други.

Дълго време тя пише именно тук, в Програмата, където работи като отговорен редактор до 2023 година. Публиката може да я познава и от работата ѝ в редица късометражни анимационни филми, като през 2020 г. сърежисира и анимира българския сегмент от проекта на ASIFA Spiritus Mundi: Animating the World.

Ето с какви думи редакторът на Неизвършени престъпления Нинко Кирилов описва проекта:

„Ясно е, времето е временно и е бременно с нас. Но в „Неизвършени престъпления“ на Анастасия Стоева виждаме и други негови проявления – понякога да служи не като ориентир, а като фон на емоциите. Извън своята темпорална линейност те имплодират от навътре към още по-навътре. Защото това е един плашещо силен дебют за зрялото наблюдение на класическото Сагре diem и на логичното повдигане на рамене пред неизбежната, но всъщност успокояваща екзистенция на преходността. И тук, уважаеми читателю, Анастасия Стоева те посреща с много въпроси. И те изпраща. Към времето.“

На 29-и ние се събираме, за да отпразнуваме дебютната  книга на Ани, на която тя освен автор е и илюстратор. Нека заедно се потопим в поетичния свят на Неизвършени престъпления.