“През последните 14 месеца Атикус и аз работихме здраво над музиката към Мъжете, които мразеха жените на Дейвид Финчър. Смяхме се, плакахме, загубихме си ума и в процеса на работа направихме някои от най-красивите и мрачни парчета в кариерите си.” Това сподели преди няколко седмици Трент на официалния сайт на Nine Inch Nails, а на нас ни оставаше само да изчакаме, за да чуем албума в целия му блясък.
Той се оказва епично 3-часово пътуване из клаустрофобични кошмари и заледени северни пейзажи – отлично подхождащо точно на този филм. Резнър вече има добър опит с филмова и инструментална музика, а Мъжете, които мразеха жените звучи съвсем близко както до Социалната мрежа, така и до инструменталното им приключение с NIN – Ghosts I–IV, и все пак съвсем различно. Най-малкото заради следването на чужда концептуална нишка (книгата на Ларшон и филма на Финчър), както и заради важното включване на Рос.
Тези 160 минути са всичко друго, но не и фонова музика – дори и най-дългите композиции тук (някои от които – над 7-минутни) не уморяват съзнанието, а го ангажират и в най-добрия случай рисуват истински картини, дори и без помощта на филмовите сцени. Очаквайте неподправен суров машинен индъстриъл с плашещо въздействащи ембиънт подложки, малко електроника (обаче антитанцувална) и промъкващо се тук-там призрачно пиано. С други думи – чудесна зимна музика, макар и така неподходяща за коледното ви парти.
Акцентите сред тези 39 парчета са два, заковани в началото и края. Мъжете, които мразеха жените започва вихрено с модернистична интерпретация на Led Zeppelin класиката Immigrant Song (гласът на Карън от Yeah Yeah Yeahs е приличен заместител на вокалите на Робърт Плант) и завършва много нежно с кавър на Брайън Фери и неговото Is Your Love Strong Enough?, изпълнен от How to Destroy Angels (тоест отново от Резнър и Рос).
Както обикновено през последните години, можете да поръчате саундтрака в разнообразни формати, вариращи от качествени mp3 и lossless файлове до CD и суперлуксозна метална кутия с винил и ръчно изработен артуърк. Прелест.

Саундтракът на Мъжете, които мразеха жените можете да намерите на nullco.com/GDT