Непосилната лекота на битието (превод: Анжелина Пенчева, стр. 360, цена: 20лв, твърди корици) е магнетична творба за цената на страстта и политиката, за изневярата и идеалите. Роман, разпнат между комедията и трагедията и осветляващ всички аспекти на човешкия опит.
Млада жена е влюбена в известен хирург, разкъсван от чувствата си към нея и полигамната си природа. Неговата любовница е разкрепостена художничка, чието ежедневие е изтъкано от “предателства“. Другият мъж в живота й е толкова искрен, предан и благ, че е на път да загуби всичко заради благородството на характера си. В свят, в който съдбата се моделира от неотменими решения и случайни събития и всичко се случва един-единствен път, живеенето изглежда безплътно, лишено от тежест.
Милан Кундера е сред най-изтъкнатите и любопитни съвременни белетристи, общественици и експериментатори. Роден е през 1929 в Бърно, Чехословакия, но от 1975 живее във Франция. Неговият оригинален фрагментарен стил има милиони почитатели по всички краища на планетата.