Непосилната лекота на раздялата

Днес си казваме частично сбогом с любимия Милан Кундера, който, макар и вече да не е тук сред нас, остави след себе си твoрби, които са вечни.

Авторът почина на 94 години в Париж, а новината за това стана ясна от Моравската библиотека в Бърно (родния му град) – мястото, на което той наскоро дари целия си архив. Един последен вековен литературен жест.

Спомняме си творчеството на Кундера и следите, които той успя да остави в европейската литература с неподражаемата си ирония и философска дълбочина, която изплува от всяка една от страниците му. Истински майстор на романа, дарил ни през годините с книги като Непосилната лекота на битието, Шегата, Безсмъртие, както и с не по-малко впечатляващите му есеистични книги като Изкуството на романа

Кундера е от писателите, които рядко даваха интервюта, защото бе убеден, че писателите говорят чрез своите книги. Затова в духа на автора съветваме да отидем до рафтовете на домашната библиотека или близката книжарница и да си припомним творчеството на един истински голям писател.