Непреходната култура и култура на прехода

Заключителната лекция от поредицата Култура на прехода, инициирана съвместно с екипа на проекта Преходът след 1989, ни очаква на 24 април. Припомняме, че в проекта се анализират не само обществено-политическите събития от периода, но и сложното им отражение в културата и изкуствата, като последната ни среща е озаглавена Непреходната култура и културата на прехода.

Има ли в българския преход нещо непреходно? Това е въпрос за културните наследства, който последните тридесет години са ни оставили, както и за това доколко те са ценни. Може би е неочаквано, но отговорът на този въпрос е свързан не само с постиженията, които имат българските творци, но и с културното ниво на тяхната публика, както и със състоянието на институционалното и комуникационното поле, наречено „българска култура“.

Какво се случва с българската публика и с това поле в състояние на политическа, публична и житейска несигурност, при центробежно движение на културните гилдии, настъпление на глобалната популярна култура и революция в дигиталните технологии? Има ли преходът културни наследства и приложимо ли е към тях и понятието „национална класика“?

Отговори на тези въпроси търсим заедно с проф. Александър Кьосев в рамките на лекцията Непреходната култура и културата на прехода. Отново се събираме в Театралната зала на Alma Alter от 18:30.

Събитието е с вход свободен.