(Непържени) тиквички
Някои мислят, че им липсва характер, други не си ги представят без кисело мляко, но всички е добре да знаем какво витамин-минерал торпедо са тиквичките. И как с малко обработка, малко въображение и малко деконструкция, естествено, могат да не слизат от масата ни цяло лято.
Докато дъното на тигана се загрява с малко зехтин за блясък, събличаме три тиквички, превръщаме ги в зарчета и ги търкулваме в топлото, за да ги отървем от излишната вода. Малко преди да получат приятен загар, пускаме при тях и няколко намачкани скилидки чесън, а щом ароматът започне да предизвиква апетита, ги прехвърляме в пасатора с малко орехи, копър, сол и черен пипер. Ако се бяхме сетили да купим, щяхме да сложим вътре и слънчогледови семки, но се задоволяваме и само с лъжица сусамов тахан, който добавяме към зеления мармалад заедно с 200г крема сирене. Преди да сложите разядката на масата, пригответе препечен хляб или крекери, а ако искате да ви остане място за основното, я дръжте далече от розови домати с пресен босилек.
Укротяваме максимализма си и взимаме 4 средни, вместо най-едрите тиквички в магазина – иначе навиването им на охлюви накрая ще е тежка работа. С помощта на голям нож и прецизни разрези по дължина върху дъската вкъщи зеленчуците бързо стават на куп тънки (~5мм) сърфове, които мажем дискретно с олио и сол и редим в добре загрят грил тиган. Докато ребрата му се отбележат по тях в медно кафяво, в купа миксираме 125г крема сирене, 150г сирене, скилидка чесън, 3-4 стръка копър, сол, черен пипер, няколко наситнени сушени домата и 2-3 лъжици от мазнината им, ако сместа излезе малко суха. Нататък е детско: разстиламе плънка върху готовите ленти, навиваме на руло и фиксираме с клечки за зъби. Става и с фльонги от див лук, но клечките пазят ръцете чисти, за да посягате спокойно към бирата си – топ компания за това тиквено суши.
В тази елементарна рецепта има само един дявол – уредът, който прави тиквичките на спагети. Уж е проста белачка за зеленчуци, а я открихме чак в Метро и неслучайно има модел с името на Джейми Оливър. Доберете ли се до нея, прекарайте през зъбците ѝ три необелени тиквички асорти (жълта, зелена и тъмнозелена), избягвайки средата със семките, и една червена чушка. В тиган затоплете лъжица зехтин с толкова нарязан чесън и лук (лилав за още цвят), но не им давайте да се зачервят, преди да изсипете при тях жулиените с щипка сол. След минута-две бъркане спагетите ви са омекнали така, че да ги навивате на вилица, но ние тук ги ядем с пръчици, защото имаме тай усещане за тази чиния, освежена с капки лимонов сок. Соев или сладко-кисел сос също ще е екстра, но – сега пък по италиански – слагаме връх с прясно смлян шарен пипер и сняг от пармезан.