Непубликувани разкази на Тери Пратчет в ново издание

По воля на големия фентъзи писател Тери Пратчет харддискът с непубликуваните му чернови бе унищожен след смъртта му – прегазен с валяк от дългогодишния му асистент, по-точно. С този разбиващ сърцата на феновете на автора акт си отиде и надеждата за бъдещи публикации от Пратчет. Именно затова новината, че са открити непубликувани в книга досега творби, дойде като добра изненада и до края на 2023 година с нетърпение очакваме новия сборник, A Stroke of the Pen: The Lost Stories.

Ексклузивното издание съдържа 20 разказа, предшестващи култовите романи от Света на диска. Историите излизат за пръв път в местен вестник между 1970 и 1980 година предимно под псевдонима Патрик Кърнс, заради което остават незабелязани досега. Откриват ги няколко фенове на писателя, като един от по-дългите текстове в сборника, The Quest for the Keys, в продължение на 40 години виси на стените в дома на отдадения почитател на Пратчет Крис Лоранс.

Още на 15-годишна възраст Лоранс започва да събира всяко продължение на серийната история, а след години, осъзнавайки стойността ѝ, я рамкира и пази до днес. Впоследствие той се свързва с издателите на Пратчет, а оттам открива и Пат и Ян Харкин, други двама фенове на фентъзи величието. Междувременно двойката претърсва стотици периодични издания, за да отсее и съхрани ценните разкази.

Макар че нито един от сюжетите не се развива в Света на диска, всеки от разказите съхранява характерното чувство за хумор, остроумното боравене с езика и безгранично въображение на Пратчет. Срещаме се с изобретателя Ог, първият пещерен човек, овладял огъня; запознаваме се с вироглави призраци и любопитни извънземни; пътуваме назад във времето и в далечни фантастични селения, обитавани от гноми и магьосници. С няколко думи: всичко, което можем да очакваме от младия Тери Пратчет с неговата все още необуздана фантазия, която блести като нешлифован диамант. Обичаме суровите му сатирични изблици в Тъмната страна на слънцето и първите му философски търсения, както и социалната сатира, синтезирана в дълбоко ежедневното в Килимените хора, затова сме сигурни, че няма да останем безразлични и към A Stroke of the Pen

Относно предстоящото издание асистентът на писателия, Роб Уилкинс, споделя: „Откритието на тези разкази е меко казано чудо и представлява последният „нов“ материал, който някога ще прочетем от Пратчет. Наистина, Тери бе винаги концентриран върху следващия си роман и изявяваше твърдата позиция, че непубликуваните му творби трябва да си останат такива, той винаги изпитваше някакво възхищение към ранните си текстове. Би бил развълнуван да види разказите си, отпразнувани с този прекрасен сборник. Те са отпреди да се превърне в този Тери Пратчет, когото познаваме и обичаме, но не отстъпват на по-късните му произведения, що се отнася до неговото въображение, и предлагат ценен поглед в развитието на неговия творчески гений.“

Очакваме книгата да излезе на ангийски на 5 октомври, а междувременно предстои премиерата на анимационната адаптация по Изумителният Морис и неговите образовани гризачи, която тръгва по кината от 10 март.