Дни преди да празнува първите седем на нейните The Top Stoppers и прохождането на своя нов проект BassYYokoto, влизаме с Йоко в празния клуб през деня, за да ни разкаже за нещата, които ѝ пълнят душата.

НАЧАЛОТО
Запознах се с Wosh MC в седми клас и същото лято решихме да правим рап. Аз и две приятелки се събрахме в групата С две гърди напред, а Стефо и едно момче – Денис, се кръстиха Откачена възраст. Впоследствие и двамата останахме без банди и така започна всичко. Като се върна назад, за доста умни неща сме рапирали по онова време, не беше само "ей, виж широките ми дънки, брато". Още тогава текстовете ни бяха по-поетични.

МОМИЧЕТО
През целия си живот съм била възпитавана като момче. Баща ми е бивш военен и е искал син, а са му се родили две дъщери. Освен това на малката улица, където живеехме, имаше само момчета. Спадахме гуми, играехме на фишеци, на стражари и апаши и вършехме само бели. Така израснах и, честно казано, никога не съм имала наистина добра приятелка. Обградена съм с момчета и с тях се разбирам много по-добре. Затова съм такава, каквато съм и вероятно по тази причина не възприемам рапа като мъжка работа. Едновременно ми е готино, че у нас няма други жени в жанра, но и се чудя защо е така – не е никак сложно да си момиче и да си емси.

ТАЛАНТИТЕ
Какво друго умея да правя? Шкембе чорбата ми е страшна! Освен това съм много добър шофьор, а и спортовете са ми сила. И майка ми, и баща ми са били капитани на националните ни отбори по баскетбол, а аз тренирах 7 години и щях също да вляза в националния, но се отказах, за да правя музика. Карам ски, играя джага доста добре, плувам, дори с футбола се справям. Мога да правя всичко (смее се). Сигурна съм, че за седмица мога да овладея нещо, ако ми харесва. Ако не е моето, изобщо не си губя времето с него.

БАНДИТЕ
Щастлива съм, че с The Top Stoppers вървим заедно вече седем години. Трудно е, ако не си в крачка с останалите в групата. Ако изоставаш, избързваш или носиш някого на гърба си, е направо невъзможно, но ние сме един до друг. Wosh МС винаги е имал свой проект, Feel – също, а аз съвсем скоро създадох своя. Не обичам да съм сама в нищо и това е причината никога да не излизам соло на сцена. Мартин Михайлов от Терминал 1 отдавна ме навива да си направя банда, Bobo & The Gang бяха моят пример, надъхах се и събрах BassYYokoto. Музикантите вътре са едни от най-добрите за мен – Стефан Цеков, Волен Милчев, Явор Коен и Денис Попстоев. Виждам колко много се радват, че имат пълна свобода да творят. Досега са били в различни формати и в много от тях са им казвали какво да свирят, а в BassYYokoto са автори на всяка нота. Не се плашат да си измислят сложни неща и да ги въртят, докато не станат. По това си приличаме.

СМИСЪЛЪТ
Често се случва фенове да ми казват колко се кефят на музиката ни, но имам един случай, който ме разтърси. Младо момче дойде при мен и сподели, че преди време обмислял да се самоубие, но негов приятел му пуснал една от нашите песни с Wosh MC. "Думите ви ми показаха, че няма смисъл да го правя", каза ми, а аз и до днес не знам за кое парче говореше. Не мога да опиша как се почувствах тогава. Да видиш, че усмихваш хората, че за тях онова, което правиш има значение – това е всичко за мен. И внимавам много какво им казвам, защото е отговорност – те те слушат, повтарят те и трябва да си мериш приказките.

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА
Десет години работих в киното като тонрежисьор на терен – записвах звука на актьорите. В един момент се отказах от това и си намерих обикновена работа, колкото да имам някаква, докато един ден не закриха отдела ми. В същия този ден видях, че Mixtape 5 си търсят мениджър събития и реших да кандидатствам. Видях какво искат, написах CV, направих снимка, разпечатах ги, подредих ги прилежно в папка и дойдох на интервю с всички останали, които кандидатстваха. И избраха мен. Въпреки че познавам шефовете на клуба от години, те самите ми казаха, че това не ми е помогнало. Просто са ме харесали, заради качествата ми. За два месеца успяхме да направим страхотни неща и тепърва ни предстоят велики концерти.

КЪСМЕТЪТ
Аз съм най-голямата късметлийка, а и си вярвам, за разлика от много хора. Когато искам нещо, знам, че ще го постигна, ако всеки ден отделям време и усилия за него. Няма как да стигнеш от точка А до точка Б обаче, ако не започнеш да ходиш. А трудностите – с тях се правят мускули. Падаш, изправяш се и заякваш – като с клякането е (смее се).

ЩАСТИЕТО
Омъжих се, започнах нова работа, имам сцената – щастлива съм. И трябва да ти кажа, че бракът е велико нещо. На сутринта след сватбата се събудих и си казах "Леле, това е моят мъж!". Веднага го усетих като друга обич, с повече уважение и внимание. Освен това по-лесно разкарвам навлеците сега (смее се). Работата ми в Mixtape 5 пък е предизвикателство всеки ден, но се гордея много с нещата, които правим. А сцената – всеки момент на нея ми е любим и не мога да го сравня с нищо друго. Имало е и трудни дни, разбира се. Веднъж ми беше много зле, звъннах на Wosh и му заявих, че няма да дойда на концерта вечерта. "Стефо, ти си ми приятел, ще ме разбереш – не ми се пее днес. Кажи им, че съм счупила крак, ръка, каквото и да е…" И все пак отидох и се качих на сцената. Много е яко – отдолу всички те гледат в очите и искат да чуят това, което ще им кажеш.

Рожденият ден на The Top Stoppers е в Mixtape 5 на 19 ноември, 22:00, 7лв на входа
BassYYokoto, Bobo & The Gang, Logo5 и Rawland са в Mixtape 5 на 25 ноември, 22:00, 10лв на входа