Прайдът мина и както винаги покрай него много се изписа и изговори. Страстите са охладени и онези, които си нямат работа, вече чоплят друга тема. ЛГБТ хората обаче не спират да съществуват. Ние сме тук всеки ден. В друго време може би нямаше да има нужда от този текст, но не и днес – защото, изненадващо за 21 век, продължаваме да живеем в страна, в която речта на омразата вирее безнаказано. И не говоря само за безумно грубите коментари под всяка снимка и статия за прайда в интернет, а и за качеството на журналистиката, която практикуват много колеги.

Ние сме тук всеки ден.
Борбата за основни човешки права не спира с "марша на гордостта". Правото на видимост, на законен брак, на възможност да отгледаш дете с партньора си е нещо, което отстояваш всеки ден. Водим я всички, поемайки отговорността за изборите, които правим в собствения си живот, без значение от пола и сексуалната си ориентация. Единствените критерии, които ни разделят, са стремежът, или липсата на такъв, към обективната истина и закона. И това къде стоим в борбата за равенство.

Ние сме тук всеки ден. Познавам хомосексуални, които продължават да се страхуват да излязат на светло. Част от тях са между 35- и 50-годишни, маскирани в нещастни бракове или застинали в позицията "аз съм си ок в малкия си кръг, няма нужда всички да знаят". Не ги осъждам, но и не ги разбирам. Да, и аз нямам нужда да доказвам или оправдавам поведението си и отдавна вече не се дефинирам в света чрез сексуалните си избори. Напротив, те са част от мен, естествени и флуидни също толкова силно, колкото и всичко останало. Знам обаче, че ако изконното човешко право да обичаш свободно и без страх продължава да бъде потъпквано, това е проблем не само на една група хора, а на обществото като цяло. И това право трябва да бъде защитавано видимо и гласно.

Ние сме тук всеки ден. Време е да спрем да се определяме чрез омразата и да започнем да се дефинираме чрез обичта. Любовта е любов. Тя няма пол, раса, възраст или социално положение. Не се дели на "хомосексуална", "хетеросексуална", "бисексуална", "пансескуална", "транссексуална", "асексуална" или друга. Просто или я има, или не. Това го разбираш, когато си достатъчно зрял и си имал куража да бъдеш себе си. Когато оценяваш в партньора си не само нещата, с които си съгласен и одобряваш, а и всичко онова, което ти е чуждо, но все пак е неговата индивидуалност. Когато си наясно, че здравата връзка е преди всичко работа и уважение. Това е любовта и тя не е привилегия нито на хетеросексуалния, нито на хомосексуалния тип връзки, а вътрешна осъзнатост, която те кара да израстваш. Тогава разбираш, че в крайна сметка не е важно от какъв пол е човекът, когото обичаш, а способен ли си да обичаш въобще. Обичайте тук всеки ден, защото всички сме хора, а не различни.