За първи път за нощна разходка ще е отворен Археологическият музей, където лекция за вярата на ранните християни ще изнесат д-р Мартин Хайде, Германия и проф. Питър С. Уилямс, Норвегия. Етнографският музей представя експозициите Магия за любов с костюми за обредни и магични ритуали и Карловските майстори-ножари и медникари от фамилия Неделеви. За Музея на Авиацията в Крумово програмата започва още в 10:00 сутринта с демонстративни полети с радиоуправляеми модели. Прожекция на филма Българските видове земноводни, влечуги, безгръбначни е запланувана в Природонаучния музей. Галерия Сариев открива изложбата Беден, но секси, за която са поканени БГ автори, творящи в различни европейски градове. Другият център за съвременно изкуство в града ни – Баня Старинна, ще приюти международния проект Краят и Отвъд.
Сред акцентите в програмата на останалите пловдивски галерии е изложбата на Кольо Карамфилов, който ще изненада своите почитатели със скулптури и рисунки, вдъхновени от Пиецола, в галерия L’Union. Последните си творби специално за Нощта в други арт пространства ще подредят Максим Бояджиев, Петър Великов, Николай Савов, Петър Величков, Десислава Минчева и Долорес Дилова, Йордан Йорданов-Юри, Георги Байлов, Ставри Калинов, Димитър Рашков и Владимир Генадиев, Йоан Левиев. С проект на ръба на експеримента ще участва галерия Пиронеса, даваща пространство на мерената реч в лицето на поетичния пърформанс Тома Марков & Росен Марковски – маскирани и анонимни. Интригуващо е предложението на галерия Дяков – изложбата на Робърт Баръмов BG Paradise: Елитно изкуство за всяка маса във всеки дом. Музикална програма ще има в галериите Енчо Пиронков, Филипополис, Иконната галерия, Етнографски музей. Улица Отец Паисий ще приюти двете чуждестранни участия в Нощта – единият от проектите е Карта на източно европейското изкуство на група художници от Словения, другият е инсталацията Фар на Вадим Фишкин.
Най-мащабното събитие в програмата Култура и клуб е концертът Музика под звездите от тазгодишното издание на Фортисимо Фест, който ще се проведе на Античния театър.
Изложбата Тепетата на Пловдив ще видим в Регионална дирекция Архиви. Събития ще има още в Радио Пловдив, Народната библиотека и книжарница Хеликон. Детската програма ще бъде съсредоточена в книжарница Хермес (старт 16:00), детския отдел на библиотеката и Дома на художниците. В Нощта на музеите и галериите, разбира се, ще има и много музикални предложения. Jam Session ни очаква в Акустик бар, пред клуб Мария Луиза ще станем свидетели на концерт, посветен на Майл Дейвис, акустично рок изпълнение на група Chapter One ще чуем в Найлона.