Животът, гледан отдолу
Лилия, героинята на белгийския писател Димитри Ферхюлст, не е просто последната вейка във фамилното дърво на стария си софийски род, а чепата жена по време на социализма, която открива абсурдни начини да протестира срещу властта. Тази умна сатира е писана с желязно внимание към детайла – чете я Линда Русева в hOUR space (Иван Вазов 38).

Така започва злото
Хавиер Мариас, един от най-превежданите днес испански писатели, ни води назад към 1980 с този роман за Хуан, млад секретар на странен режисьор. Шефът се държи натрапчиво ужасно с жена си, заклещена в този брак, малко преди разводът в страната да стане легален; наоколо бушува буен хедонизъм след франкистката диктатура; а Хуан получава нова задача – да шпионира стар приятел на режисьора. Как се развързва това, чете Иван Димитров в Студентски дом (площад Народно събрание 10), зала Реплика.

Краят на самотата
В зала Галерия на Студентския дом Марий Росен чете младия германец Бенедикт Уелс. В романа му вече порасналият Жюл разказва как като дете попада със своите брат и сестра в сиропиталище след смъртта на родителите им. Как се справят със спомените, травмата и любовта на подобно място, авторът разказва от опит – още на 7 той отива в приют, защото родителите му не могат да се грижат за него. Нататък му предстои да наеме апартамент в Берлин без отопление и с душ в кухнята, решен въпреки всичко да пише – а с тази книга и печели наградата на ЕС за литература.

Датските железници
Авторът Педер Фредерик Йенсен, роден в Копенхаген, първо решава да завърши корабостроене, преди да се предаде на писането и да отиде в творческа академия. Изборът му се оказва верен, защото книгите му оттогава печелят важни награди – тук идва с 25 разказа, родени по време на пътуванията му с влак из Дания и срещата с всякакви образи. Чете ни Петър Русев в галерия-книжарница София прес (Славянска 29).

Езерото
Тази книга е наполовина антиутопия, наполовина роман за порастването, преди да се превърне и в разказ за завръщане към себе си. Бианка Белова, родена в Прага с чешки и български произход, пише за рибарско село някъде накрай света – така далеч, че едва ли на някого му пука особено за пресъхването на местното езеро или за токсичната кал по бреговете му. Какво стои на дъното на тази история и кое е момчето, което ще се гмурне в дълбокото, слушаме в Централното фоайе на Студентски дом от Руси Чанев.
Вижте цялата програма на Нощта (има и детска) на noshtnaliteraturata.com