Инициативата обхваща цяла плеяда европейски градове, между които Амстердам, Брюксел, Лисабон, Лондон, Мюнхен, Париж, Санкт Петербург. Тук за литературната вечер е запазен 15 май, а в нея се включват културни центрове и дори барове в десет български града.
В София между 18:00 и 21:00 известни актьори и публични личности ще ”гнездят” в дванайсетте локации, пръснати из столицата, за да опияняват сетивата ни с публични четения в нетрадиционни градски пространства. На всеки половин час ще се случва паралелно четене на откъси от произведения на съвременната европейска литература, чийто подбор се извършва от участващите културни институти. Ще се включи активно и сдружение София: Поетики, което ще допълни програмата с произведения на млади български поети. Посещението на повече от пет литературни „гнезда” гарантира участие в томбола, а организаторите обещават награди.
В Чай във фабриката Британският съвет предлага откъс от белетристиката на Стивън Бересфърд, който ще ни запознае с трогателния, но и жесток семеен портрет в Последният от Хаусманови, кипящ от увлечения, провали, хаос и, разбира се, любов. Полската следа в литературната нощ е разказът за момче с необикновени способности на Йежи Пилх Град печален, който ще чуем в ЦУМ. Типично по френски (и пред библиотеката на Френския институт), Мишел Онфре ще ни поведе по хедонистичните маршрути на своя труд Гастрономическият разум. Чешкият автор Ярослав Рудиш разказва рокаджийски истории за живи и мъртви в берлинското метро, а локацията е Централна поща, писмовен салон.