Тази година гъстата програма на Нощта е разпределена в повече от 25 физически културни пространства и няколко онлайн платформи. Националният природонаучен музей например предлага ЗD разходка из всичките си зали и етажи, на която може да се насладите от дивана у дома.

Организаторите от Френския институт отново приютяват иновативни проекти: комиксовата електронна изложба Машини за балончета, която гледаме на таблети в медиатеката, и събитието Преживявания във виртуална реалност, даващо пълен достъп до знакови творби и сгради в произведенията Насаме с Джокондата, Викът на Едвард Мунк и Париж, скритата страна на декора: Кметството, Опера Гарние, Сена, Айфеловата кула и Музеят Орсе. Последните се прожектират в зала Славейков.

От виртуалното правим рязък завой към класическото със скулптурната инсталация на Андрей Врабчев в арт пространство Порт А. Вдъхновено от древноримската практика да се извайват безглави статуи на императора, които позволяват лесна подмяна на образа му при смяна на владетеля, посланието на изложбата е ясно – властта сама по себе си е по-важ-на и по-непреходна от личността, която я представлява.

Живописта е неизменен обект на вниманието ни в Нощта на музеите. Откриваме я в СГХГ и картините на Свилен Стефанов, които изследват границите на направления като романтизъм и концептуализъм. Творбите, които са нови или непоказвани досега у нас, будят усещане за сблъсък между богатия живописен език и абсурдите в мисленето на съвременния човек. В изложбата се появява позабравеният жанр на историческите платна, които съжителстват със скрити значения от историята на изкуството, философията, литературата и музиката.

Нощната арт разходка из София не би била завършена без фотография – преоткриваме притегателната ѝ сила в галерия Синтезис и изложбата на френския колекционер и артист Тома Сован. Неслучайно определян като един от майсторите на "намерената фотография", той прекарва над десет години в реставриране на спомени от ежедневието на Китай, като дигитализира хиляди негативи, изхвърлени в пункт за отпадъци в Пекин. Снимките датират от 80-те години на миналия век и рисуват портрет на страната от периода на отварянето є към външния свят след Културната революция. Фотокнигите на Сован, които също са част от изложбата с участието на Френския институт, са обекти на изкуство сами по себе си и отново са свързани с историята и традициите на китайската столица.

Европейската нощ на музеите – София 2020 е на 14 ноември с вход свободен. Пълната програма и актуална информация за събитията търсете на institutfrancais.bg