Нощта на театрите се задава с 11-о издание

За 11-а поредна година Нощта на театрите  чества театралното изкуство и превръща градовете в България в големи театрални сцени. Отваряме сърцата си за света на сценичните изкуства и се потапяме в тазгодишното издание на едно от най-мащабните международни театрални събития, което тази година се развива под наслов „Под властта на театъра всяка роля е различно царство“.

Начало на Нощта на 18 ноември започваме иронично и по детски още от сутринта с представления  за деца на няколко локации, сред които НАТФИЗ, Дерида, Младежки театър, Софийска опера и балет.

За поредна година Народният театър „Иван Вазов“ се включва в инициативата, като е подготвила четири срещи с публиката на четири различни сцени, след всяка от които зрителите имат възможността да се включат в дискусии с режисьорите и актьорите, реализирали спектакъла.  Народният театър е подготвил и фен разходки зад кулисите с гидове – любими актьори. Предпремиерно имаме възможността да видим Боже мой – моноспектакъл на Христо Мутафчиев, а през три часа ни очакват и другите три представления – Контрабасът в 16:00, Хага в 19:00 и Великденско вино в 22:00.

Софийската опера и балет също отваря вратите си за тур зад кулисите (11:30 и 14:00), като включването се случва с предварителни записвания. В 19:00 там можем да гледам и операта Ариадна и Наксос. По традиция Театър-лабаратория „Алма Алтер“ е организирала програма с вход свободен, която включва едни от най-актуалните, най-скандалните или най-оригиналните им представления. В това число влизат Щастливеца по Алеко Константинов, Шоуто на @@ и концерт за финал. Музикалният театър е също сред участниците, подготвили премиерно заглавие в лицето на най-хитовото произведение на Коул Портрър, играно повече от 1000 пъти на Бродуей – Целуни ме, Кейт.

Точно в 12:00 на 18 ноември започва и откритото сутидо Live Cam „Под властта на театъра всяка роял е различно царство“, което се излъчва на живо от покрива на HYATT Regency. Можем да се включим в онлайн събитието на фейсбук страницата на Нощта на театрите.

Не пропускаме да отбележим, че тази година програмата включва и вечерно talk show, което е разделено на 6 панела. Темите са За операта и балета, тук и сега; за „Хага“ и театъра, който говори за актуални събития (с гости Галин Стоев, Юлиан Вергов, Дарин Ангелов, Радина Кърджилова); за Думите в театъра (с участието на Явор Гърдев, Теодора Духовникова и Захари Бахаров); за Въображението, което трансформира света (с гости Владимир Карамазов, Марта Петкова, с включване от Англия на Chef Aлександър Таралежков, и от Пловдив – на Александър Секулов); за Любовта (с участието на Яна Борисова, Владимир Михайлов, Мартин Димитров, Боряна Братоева); за Младите в театъра (разговор с Деян Донков, Антон Угринов, Ованес Торосян и Константин Еленков).

Цялата програма на всички участващи театри можем да открием тук, а ние броим дните до 18 ноември в календара си, когато сме готови да се потопим истински в света на театъра.