След юнската Liima, на 5 октомври идва тройният специалитет Grounded in Sofia – какво предлага менюто им от независими градини, реколта 2016, питаме самите готвачи.

GROUNDED IN SOFIA
След като 2016 тръгна много минорно с Боуи, за малко да зарежем това, което обичаме. Falshimento беше чао. Уви, стегнахме се и си казахме, че ще продължим с още по-ожесточена любов (опитай да прослушаш поне по 3 пъти поне 20 от по-непопулярните нови албуми тази седмица и ще доближиш бегло логистиката на всеки брой). Потърсихме меломаните, които ни слушат онлайн, а те пак ни попитаха защо не правим лайвове. След Liima видяхме, че не боли. Сега благодарим на SiteGround за нашия микро-фест, както си наричаме на шега Grounded in Sofia. Много бързо ни излязоха имената, които искахме да съберем в една вечер – различни като стил, но еднакви в свежестта и адекватността си. Музики от днес, които ще слушаш с удоволствие и сам, и на парти, и някъде навън.

STOP THE SCHIZO
Винаги сме били свръхпретенциозни към новата българска музика и никога не сме го крили. Но когато намерим нещо, което наистина ни изпълва, директно си рипаме по едно малко пого от радост. Био-метъл квартетът е съставен от перфектно узрели компоненти – в CV-тата им са Balkanji, Violet Vanilla, Mental Architects, Мфортно Диско, Кълн, Lovers of the Bomb, Cigaretta и The Reunions. Въпреки това, те са едни от най-естествените и усмихнати хора в София тези дни. Пуснаха дебютното си EP през лятото и всеки с дори бегли познания по алтернативен и инди рок ще се увери, че петте трака на Start се изливат без да се усетиш. И вече си ги пуснал пак. От момента, в който реотаните ни най-после стоплиха, че Stop The Schizo не са дебютирали на живо, не ги оставихме на мира, докато не се съгласиха да открият Grounded in Sofia.
Прогноза за пиков момент в сета: С нетърпение чакаме на живо Dance for Тomorrow. Клипът към епичния закриващ трак трябва да излезе скоро, а шпионките донесоха от снимачния сет, че се получава, цитираме, "лудница, човек!"

HELMUT
Определено най-скритата лимонка в афиша ни. Преди около 2 години шпионките ни в Берлин донесоха, че подгрява артисти, които пускаме от едно време – Joan As Police Woman, Ghostpoet и кой ли не. "Направо го викайте, сцепва!" След като изядохме дебютът му Polymono, продуциран от Мариус Бубат (Coma и Kompakt казват достатъчно на феновете на немската сцена), направо го извикахме да сцепи. Oneman show, използващ лууп-педали, китара, малък синт и бийтбокс – получава му се доста добре. Чували сме подобна техника от Dub FX и ранния Джейми Уун, но Helmut пее и свири по свой, някак си Berlin cool, начин.
Прогноза за пиков момент в сета: Много е потаен около втория си албум, който е на хоризонта, но от няколко месеца засичаме в YouTubе изпълненията на ново парче – Silence – което покрива доволно представите ни за инди-рок-поп.

Subculture Sage
От лондончани тръгна всичко, затова и справедливо сме ги заковали най-накрая. Втора поредна година се дъним (по уважителни причини) и не можем да хванем сетовете им на Meadows in the Mountains над Смолян. Затова си ги поканихме на наш терен. Всеки ги хвали – от Зейн Лоу до Pitchfork, като определенията гравитират около "свежо и адски добре звучащо ново лице на брит-хип-хопа". И тук няма случайности. Продуцентът Subculture Sounds буквално носи жанра в кръвта си – чичо му е записвал във Firehouse в Бруклин Wu-Tang Clan, Gang Starr и Das EFX. Hypeman Sage пък шлифова рими в безброй дръменбейс сетове, преди да срещне първия и да се насочат към по-ново и леко грайм звучене. Нещата им се получават перфектно и всеки, който не ги е изпуснал на Meadows, ще потвърди, че при тези празно няма.
Прогноза за пиков момент в сета: Разбира се, Gold – един от най-значимите тракове тази година. Тръпнем да чуем бас-интрото, усилено до дупка. Но и те носят нови парчета и не се знае. Готвим се и за танци, и за чил.

Grounded in Sofia by Falshimento & SiteGround e на 5 октомври, Mixtape 5; 20:00, 20лв
Всеки билет, закупен предварително от ticketlogic.bg, е magic ticket с изненада
Falshimento е по Бинар на БНР, във фейсбук, a отскоро и в Spotify

На снимката: Helmut © Teresa Weicken