(Нови) Серийни Фигури

Понякога така боготворим случващото се на екрана, че забравяме да погледнем встрани и да видим кой всъщност стои зад любимите ни сериали. Извиняваме се. И бързо вадим от сянката три нови имена, чиито първи епизоди ни карат да чакаме следващите с нездрав интерес.

Кари Фукунага

Възможно ли е човечеството да еволюира до степен, в която да не изпитва болка? Шизофреник (Джона Хил) и жена с депресия (Ема Стоун) се включват в мистериозно проучване, което обещава решение на всичките им проблеми само с едно хапче. Утопично, а? Истината е, че първият хартиен вариант на мини-сериалa Maniac потъва в кофата. "Не беше достатъчно добро, така че го разкъсахме и започнахме наново. Това затрудни целия процес, но беше правилното решение", казва Фукунага, преди пилотната серия да излети на 21 септември по Netflix. В това време ние поглеждаме какво друго има в режисьорския джоб на американеца с азиатско-европейски корени – филмите Джейн Еър, Beasts of No Nation и Sin Nombre, все с високи оценки, и старшия сезон на Истински детектив, към които добавяме и сценарий за То. Очакванията ни за нещо мрачно и съществено току-що се покачиха.

Снимка:

Focus Features

Фийби Уолър-Бридж

Тя е на 33 и във филмографията ѝ гордо се пъчат Соло: История от Междузвездни войни и Сбогом, Кристофър Робин, в които е част от пая, но като актриса. Извън кадър обаче заблестя дори повече със сериалa Killing Eve на BBC, под който се подписва като изпълнителен продуцент и сценарист. Накратко: Виланел е наемна убийца, която държи пистолета си до лентите за епилация, а Ева е жената, наета да я хване. Двете попадат в усукан трилър тип Никита, но по-кървящ и с по-малко съвест, който всъщност пораства от новелите Codename Villanelle на Люк Дженингс. Той самият е заинтригуван от Фийби покрай Fleabag, където е сценарист и актриса. "Люк ме попита дали искам да си вземем фалафели, докато ми говореше за психопати", спомня си тя и малко ѝ трябва да се навие, защото винаги са я привличали противоречиви женски образи. След като Сандра О като Ева вече има номинация за Еми, очакваме следващите.

Снимка:

Billy and Hells

Братя Дъфър

Не просто братя, а близнаци. Режисират още от трети клас с камера, подарена от родителите им, и са напълно еднакви както на външен вид, така и в главите си. Затова и вървят заедно през всичките си филмови проекти, а докато работят по няколко епизода на Wayward Pines, повлияни от Стивън Кинг, насреща им стои М. Найт Шаямалан. Но нека кажем коя е най-голямата продукция на Мат и Рос до момента – Stranger Things или сериалът, който описва в рамка попкултурата на 80-те. Идеята за него покълва от фантастиките и хорърите, с които братята са израснали, но заради липсата на опит в телевизията, изоставят проекта си. Да благодарим на холивудските богове за това, че довеждат продуцента Шон Леви до незавършения им сценарий, за да сме извъртяли днес по няколко пъти двата сезона по Netflix. Третият ще пристигне по някое лятно време през 2019, а най-странното е какво ще го последва.

Снимка:

Jackson Davis