В ДВОРЕЦА
В момента всички гледат към НДК. Слава Богу, не заради трагикомедията, която се разиграва около скелета на петоглавия паметник. Покрай целия шум, почти на пръсти се промъкна новината, че отварят Нов театър – НДК, който започва работа без почивен ден. Заел е мястото на стария магазин Балкантон в подлеза, залата е със 160 места, а в програмата за месеца преброихме над 40 представления. Към основните постановки от 19:00, всеки петък и събота ще има и нощен театър от 22:00, а през уикенда – куклен за деца. Директор и селектор на театъра е режисьорът Бойко Илиев – поздравяваме го.
Завесата се вдига на 5 март от 19:00 с моноспектакъла Изрод на Тигран Торосян. Следва опашка от премиери: Рибарят и златната рибка (6 март), Новите правила на играта (7 март), Амадеус (9 март), Откриването (10 март), а на 8 март Елена Атанасова ще изиграе моноспектакъла си Секс без захар. Което ни подсеща за кафето. Най-сладкото на този театър е, че ще има къде да се срещаме и коментираме постановките, да прочетем нещо от световната драматургия или просто да изпием по едно капучино, независимо от часа – заедно със сцената ще отвори и денонощна кафе-книжарница. Създаден е и видеофонд със записи на български пиеси, а скоро тук ще гледаме и кино, опера, мюзикъли… Подайте ни шампанското!

newtheatre.bg
0888 00 45 65

В КЛУБА
Ялта
върши перфектно работата си като клубна сцена, но потенциалът є се оказа по-голям. Отскоро нейната Yalta Club Art Room е отворена за млади или вече познати артисти, които имат проекти за показване, но често не намират подходящото място. Не е пресилено да кажем, че стаята е контрапункт на кича, който ни заобикаля, и отговаря на глада за повече и различни събития – разбирайте независими театрални постановки, литературни четения, изложби, концерти, танцови спектакли и дискусии. Артистите се записват за участие без препятствия – с едно съобщение на страницата във фейсбук, а ние обичайно ще сядаме на 90-те места в залата без вход (или срещу максимум 10лв.) Публиката вече се ориентира – тук се събират хора с дълбок интерес към работата на поканените артисти, както и всякакви любознателни глави, жадни да видят и чуят нещо ново. Палци горе за идеята, ще следим програмата.

facebook.com/YaltaArtRoom