Нови точки на привличане

Тук няма нито едно име на български, но и четирите са на софийски улици. "Хей, хай", казваме на най-новите в града – бар с музика, книжарница с чай, галерия с магазин и сурова храна в крачка.

KICK’s
Кико и Боби от Билкова са братовчеди, но новият им клуб на втория етаж на Шишман 22 няма нищо общо с добре познатия съсед отдолу. Подминаваме първите стълби до тротоара, за да изкачим тези на гърба на семейната къща и вече сме в двустайния уют на бара, който ни посреща дибидюс – само по тухли. Шест нощи в седмицата по широките фуги тук тече по-кротка музика от тази на приземния етаж, но с ритъм, който бързо размества високите маси в дансинг конфигурация. Брит поп, ню уейв, груув, джаз, фънк и меки миксове от тях звучат и на живо от малката сцена (без фиксиран ден), която иначе приема и създатели на разни не-музикални преживявания. Изцяло дамският състав зад бара скоро ще бърка коктейли и ще налива вина от избрани бутилки, но ние сме екстра и за по едно малко традиционно гориво след работа. Работно време има, но ако чашите и приказките ви се усладят, няма да ви изметат към изхода в един през нощта. По-скоро ще ви сипят One for the Road на Arctic Monkeys и ще ви оставят да си допиете целия албум.

Шишман 22, пн-сб 18:00-01:00
facebook.com/KICKSbar

Raw To GoПорциите им не минават през печката, но ни ги затоплят с добро отношение – константата в авторските рецепти на Веселин и Цветомир, които от месец подават пликове "сурово за вкъщи" от ъгъла на Кърниградска и Цар Асен. Името им е несправедливо към цветните столове в малкото помещение, които приемат и на място за по кратунка йерба мате, например. Южноамериканският чай е на върха на безброй билкови комбинации, които можете да си запарите лично, ако предложението на деня не ви е в настроението. Облизаната чиния на клиента преди нас е жокерът, който ни насочва към салатата от суровия списък за днес – с бейби спанак, круши, авокадо и медна горчица. Утре няма да я има, ще са свършили и сандвичът с дехидратирано хлебче и суров суджук, телешкият тартар и супата с тиква. Менюто се сменя с темпото на денонощията, а се съобразява и със сезона, така че не търсете скоро вкусното им гаспачо. Смути комбинаторът им обаче не знае почивка – не е робот, а подробен списък с био продукти по категории, които забъркват общо 525 различни чаши течна храна. Ако не ядете сурово, със сигурност го пиете.

Кърниградска 11, пн-пт 08:30-21:00, сб-нд 12:00-18:00
rawtogo.bg

Sunny Regards"Където радостта расте естествено – това е посланието на нашето място", обяснява Деси, която наема терена на бивша сладкарница заедно със сестра си Стела, за да сложат на витрината своето Organic Foods & French Books. Преди време двете живеят в Париж, откъдето се връщат с цял списък жестоки детски и тийн заглавия, които после започват да внасят за нашите книжарници. Днес вече разгръщаме красивите издания (също на немски и английски) и на Ангел Кънчев 35, докато се топлим с билков, черен или куркума-ройбос-ванилов чай (1.50лв за чаша или 6-8лв за кутия за вкъщи). До един етикетите казват Sonnentor – австрийска био марка, от която Деси и Стела взимат не само чай, но и подправки, шоколад, гризини, мюсли, бисквити, мед, сладка и кафе. Последното идва с лицата на Фройд (безкофеиново), Климт (еспресо с дъх на черен шоколад) и Щраус (меланж с аромат на ядки), които удължават доста нашето "ехааa", започнало още пред чаените опаковки. Като карти за Dixit са – по-доброто тесте, което да вземете на някого за Коледа. Ако не решите да посегнете направо към празничната серия – за ядене, за пиене, за четене, та даже и в кутии по мярка. Само казваме.

Ангел Кънчев 35, пн-сб 10:00-19:00
kalinka.bg

ÆtherГалерия, в която нищо не е за продан и магазин с всичко от дрехи и парфюми през книги и рисунки до ъндърграунд пънк и електроника (които пускат да преслушате, само посочете плоча). Тези две лица на Æther ни се разкриват под покрива на Platform B – двуетажно пространство за събития, на което Войн де Войн, Парсифал Марин и Ева Вентова са стопани отдавна. Идеята да започнат да показват и продават интересен арт тук е на момчетата в комбината, които се надяват проектът да скъси дистанцията между изкуството на изтока и запада и да отвори очите ни за нови идеи. Когато на адреса трябва да влезе събитие, събират целия антураж за минунти – снимките по стените (на берлинския колектив Honey-Suckle Company), щендера с дрехи (от нашите Fingah и Yes Master плюс разни евро брандове) и всевъзможните дребни богатства по рафтовете. Затова им вярваме, когато казват, че ще сменят експонатите на всеки 3-4 седмици. Следващите гост-артисти в галерията са Сара Шонфелд и Ейдриън Мисика от Берлин (на 9 декември), а дотогава слизаме в подземието за аудио-видео инсталацията на Honey-Suckle, от която се настръхва. Не преувеличаваме.

Княз Борис I 39, чт-сб 11:00-19:00
facebook.com/aethersofia