Новото издание на „Ловци на истории“ ни разказва Истории за насъщния

В България хлябът има дълга и важна история не само като ключова храна, но и като символ на домашния уют, здравето и добрата година. Традициите ни са свързани с него и родствениците му: обредните питки, погачите и печивата. Във всеки празник на българина и в обредността на хлябовете е скрита дълбока символика, свързана със слънцето, плодородието и нашите корени.

Поредното събитие на на InGlobo от поредицата Ловци на истории е посветено именно на хляба и ни среща с хората, които познават неговата същност и пазят обичаите му. На 25 април от 19:00 в Event Space 2020 поемаме заедно на едно пътешествие, от което можем да научим  повече за превъзходството на пшеничното зърно и неговата специална природа и за хляба като продукт с любопитна биологична „архитектура“ и смисъл, вплетен в обредността и обичаите на българина.

Кои са Ловците на истории този път? Въпроса защо хлябът е наше начало, но и продукт,способен да променя света, задава Мария Жекова (MasterChef на България, водещ на предаването „Вкусът на България“, създател на хранилището за мечти „Силивряк“ в Родопите). Отговорите на въпроса търсим от Иглика Мишкова – етнолог и гл.ас. д-р в Националния етнографски музей – БАН и Свилен Класанов – създател на заведенията Слънце и Луна (пекарни и ресторанти в София), мелничар и собственик на автентична работилница за хлебарство в с. Еремия, Кюстендилско.

Понеже едно събитие, посветено на хляба, няма как да мине без дегустация, на място ни очакват впечатляващи обредни хлябове със специфична символика, приготвени от Мария Жекова и Свилен Класанов. Всички гости имат възможността да се насладят на вкусовете на прясно изпечен хляб от различни житни култури и от водещи занаятчийски  хлебарници в столицата.

Освен това по време на събитието са организирани две работилници за месене и печене на хляб с гореспоменатите гости.

Екипът на InGlobo се е погрижил да посрещне всеки гост с напитка за добре дошли на входа на Event Space 2020, а на тръгване всеки може да си вземе книжка, описваща обичаите и обредността на българите през Страстната седмица, подготвена от Националния етнографски музей, и копия на архивните изображения на обредни хлябове.

Всеки, закупил билет за събитието и регистрирал се на входа, може да участва в играта на MINI България за тестдрайв уикенд с MINI Countryman. Името на печелившия научаваме по време на събитието.

Билети за събитието откриваме тук.

Събитието се организира със специалното партньорство на Националния етнографски музей – БАН и подкрепата на Mastercard и MINI Bulgaria.