След наистина отличния, възхваляван от критика и фенове Blue Valentine през 2010, режисьорът Дерек Чанфранс трябваше доста да се постарае със следващия си филм. Справил се е – The Place Beyond the Pines не просто не разочарова, а направо поглъща зрителя в мрачната си вселена, изпълнена с разбити мечти, морални дилеми и болезнена, разрушителна любов.
За главната роля Чанфранс отново се е доверил на Райън Гослинг, което несъмнено е хитър ход – защото е ясно, че актьорът ще се справи безпроблемно с ролята, но и защото само името му е достатъчна реклама на филма. Целенасочено или не, тук героят на Гослинг – Люк Глентън, е почти същият като онзи в Drive – млад, пестелив на думи каскадьор (в случая – на мотор, а не на кола), леко навъсен, леко избухлив, с хулиганска, рокерска и дори метълска визия – тениска на Ride the Lightning на Metallica, която е и нещо като олицетворение на персонажа. Той няма истински живот, нито пък пари, а само досадно ежедневие и бивша приятелка, която май още обича (Ева Мендес – партньор на Гослинг и в реалния живот). Оказва се, обаче, че има и нещо, заради което е готов да рискува всичко – дете.
Не можем да си позволим да пропуснем и другия актьор с главна мъжка роля в The Place Beyond the Pines – Брадли Купър. На него е поверена пълната противоположност на Люк – прилежният, спретнат и щастливо женен полицай Ейвъри Крос. Тук идва и майсторската работа на Чанфранс (работил и над сценария, впрочем) – покрай едно преследване, противоположните персонажи сякаш кармично биват обвързани и тегобите им стават общи.
Както вече ви е станало ясно, това е невесел филм, който обаче не успява да стане потискащ, вероятно защото основната цел изобщо не е такава. За доминиращото меланхолично настроение допринася и саундтракът, поверен на човек, който отлично познава странностите в музиката – неуморния Майк Патън. Фронтменът на Faith No More (и участник в още няколкостотин други проекта) тук очаквано залага на клавирен ембиънт, а за разнообразие добавя и едно чуждо парче – Please Stay на шейсетарската поп банда на The Cryin’ Shames.
Както правилно забелязахте, дори не скицирахме сюжета на филма, а единствено чертите на главните герои – така предпочетохме, защото в The Place Beyond The Pines има най-малкото една голяма изненада, която би било ужасно да ви разкрием.
The Place Beyond The Pines можете да поръчате на DVD и Blu-Ray тук