Обратно(то) на училище

Три от най-нетрадиционните училища в света

Септември е месецът, в който всички, които учат целенасочено (извън училището на живота), се връщат към учебната рутина. В образованието има безброй дисциплини и умения за усвояване, но на бас, че точно за тези три трудно бихте се досетили, че съществуват.

Училище за елфи (Álfaskólinn)

Може и да не ви се вярва, но според проучване от 1998 половината от населението на Исландия (не че са огромен брой, но все пак) вярва в елфи. Митът за малките човечета е толкова фундаментално вкоренен в исландската култура, че дори строежът на пътища се съобразява с „жилищата“ на митичните създания. След всичко казано дотук едва ли ще ви изненада, че в Рейкявик се намира Álfaskólinn, където се преподава петчасов интензивен курс за елфите в Исландия. Обучението включва практика, разбирайте обиколка на доказани местообитания на елфи, както и теория, разбирайте елфическо облекло и наръчник за идентифициране на 13-те вида елфи, обитаващи дивата исландска природа. Класът завършва с хапване (кафе с палачинки) и подписана диплома, която ви сертифицира като официален експерт по елфи. Честито.

Изследователски център за магически изкуства

Това е организация, „посветена на опазването и тълкуването на магията и свързаните с нея изкуства, които включват психични феномени, хипноза, измамен хазарт, наука и история на картите за игра, ментализъм, вентрилоквизъм, жонглиране и ловкост на ръцете”. Мястото, където се съхранява цялото това „знание”, е малка, но солидна библиотека, разположена в немаркирана офис сграда в Манхатън. Ако си уговори изследователска среща с библиотекаря на центъра, човек може да разгледа колекция от необичайни книги за магия до два часа дневно, а при късмет може да стане свидетел и на някой фокус.

Гладиаторска школа в Рим

Серджо Якомони, или както е по-известен през работното си време – Нерон, управлява частна, исторически точна гладиаторска школа в Рим. Училището предлага лекции и уроци за бъдещи воини от всички възрасти, за да участват във фалшиви битки на живот и смърт. Учениците усвояват умението да боравят правилно с щитове и мечове, но нямаме информация дали получават и пълна гладиаторска униформа.